Радојичић: Кроз свакодневна дешавања Кочића приближити грађанима

Срна
Радојичић: Кроз свакодневна дешавања Кочића приближити грађанима

Бањалука - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је жеља организатора овогодишње манифестације "Кочићев збор" била да кроз свакодневне активности приближе грађанима Кочићева дјела.

"Жеља нам је била да сваки дан буде одржана једна или више манифестација гдје су могли чути нешто о Кочићу, о Змијању и народним обичајима тог краја, и да тему Кочићевог дјела поново вратимо међу нас", рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.


Након пријема за књижевнике, учеснике збора и вечерашње академије која ће бити одржана у Банском двору, Радојичић је рекао да се Град Бањалука потрудио да направи овогодишњу манифестацију барем за "степеницу више" и квалитетније него ранијих година, а да ће се радити на томе да наредних година буде још боље организована.

Он је изразио задовољство што су овогодишњој манифестацији са великим бројем квалитетних догађаја и пријему присуствовали уважени књижевници из Србије и Републике Српске.

Предсједник Удружења књижевника Србије Радомир Антић рекао је да то Удружење организује "Кочићеве дане" у Београду.

"Сви који учествују у обиљежавању сјећања на њега припадају Кочићу и не дијелимо се него, напротив, гледамо да објединимо вриједности које је Кочић уградио у своје дјело", истакао је Антић.

Добитник НИН-ове награде књижевник Александар Гаталица рекао је да постоје писци који "надрасту" скуп ријечи који су написали и који постану више од свих дјела која су написали, а Петар Кочић је један од таквих писаца.

На значај Кочићевог дјела подсјетио је и књижевник Љубивоје Ршумовић који је изразио задовољство што први пут учествује на овој манифестацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана