Путовање нотама од барока, ренесансе до савременог доба

Наташа Лазукић
Путовање нотама од барока, ренесансе до савременог доба

Бањалука - Концертом у који су уткали своје умијеће, душу и срце, публици су се представили студенти катедре за камерну музику Академије умјетности из Бањалуке. Вече камерне музике одржано је у простору Музеја савремене умјетности, а посјетиоци су у мислима пловили кроз барок, ренесансу, њихали се уз егзотичне шпанске ритмове и на крају стопили са нотама савремене музике.

Одушевљена публика у четвртак увече је уживала у звуцима трубе, гитаре, виолине, виоле, контрабаса и кларинета којима су се представили студенти из класе професорице Тимее Хотић и асистенткиње Марије Пилиповић.

- Ово је неки пресјек свега онога што су студенти радили у претходном семестру и потрудили смо се да прикажемо најљепше што смо произвели. Неки од њих се припремају за такмичење у Новом Саду, тако да им овакви наступи добро дођу - казала је професорица Тимеа Хотић.

Барокне "Свите" на трубама су маестрално извели Милица Чавић, Ранко Павић и Огњен Томић. У чудесни свијет романсе публика је упловила уз чаробни глас Ивоне Шари која је показала умијеће соло пјевања у дуету са гитаром на којој је свирао Никола Јовић.

Три егзотична шпанска плеса "Е. Гранадос" извеле су Нада Шарковић и Јелена Лукић. Дјела фамозног Вивалдија била су незаобилазан дио репертоара, а његове композиције оживјели су Александра Врањеш, Николина Калајџић и Ђорђе Бабић. Да звук виоле може пружити музички празник ушима у споју са модерном музиком Роберта Дејвидсона, показале су Марина Деновић и Ивана Пећанац.

Грундманов "Каприс" и фрагменте из мјузикла "Прича са западне стране" извели су чаробњаци за кларинетима: Рената Видовић, Ђорђе Поповић, Хаџем Емрић и Дејан Тркуља.

Концерт у прелијепом амбијенту Музеја савремене умјетности, гдје је још актуелна инспиративна изложба Петра Лубарде, пружио је вишеструко уживање и задовољио сваку радозналост чула.

- За композиције сам бирала оно што мислим да је најбоље урађено. Студенти су извели најбоље композиције из доба барока и ренесансе, али смо увели и модерну музику - казала је Хотићева.

Плакат за концерт је такође рад студенткиње Академије, студијског програма ликовне умјетности Данијеле Баљак, по чему ће концертна сезона Академије умјетности, како истиче Хотићева, постати препознатљива.

Почетком маја планирају заједнички концерт катедре у Бањалуци, а до тада младе музичке наде очекују бројни наступи и такмичења.

Традиција

- Овакви концерти камерне музике су већ традиционална ствар наше катедре и ми имамо од три до четири концерта у току једне академске године. Веома су занимљиви дуети, комбиновали смо гитару и глас, гитару и виолину, дуваче и гудаче. Овај простор је погодан да се изведу такве комбинације - рекла је професорица Хотић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана