Put u Liliput vodi do pobjede

Cvija Mrkonjić
Put u Liliput vodi do pobjede

Banjaluka - Dok smo raspravljali na okruglom stolu nisam ni slutio da bismo u konkurenciji sa profesionalnim pozorištima mogli imati ikakve šanse za pobjedu na festivalu kao što je "PatosOFFiranje".

Podijelio je s čitaocima ove utiske autor predstave "Put u Liliput" Ognjen Bogdanović iz banjalučkog Pozorišta mladih "DIS" koji je zajedno sa kolegama osvojio Gran pri Međunarodnog multimedijalnog festivala održanog u Smederevu.

Predstava je rađena po knjizi "Guliverova putovanja" Džonatana Svifta, a žiri je istakao da "komad aktuelizuje društvene teme, kritikujući odnose vlasti i naroda, pojedinca i društva, obraćajući se prvenstveno mladoj generaciji".

- Ovo je moj prvi autorski projekat i planiram sljedeće godine da upišem režiju na Akademiji. Drago mi je što sam dobio pozitivne komentare i smjernice od stručnog žirija, što me u potpunosti nagovorilo da krenem putem režije - kazao je Bogdanović.

Mladi reditelj ističe i da je bio iznenađen oduševljenjem publike na festivalu, kao i da je njihova predstava bila glavna tema među mladima koji su je gledali u Smederevu.

- Zbog načina na koji smo igrali predstavu publika nije znala da li smo nešto uradili namjerno ili nam se desilo slučajno na sceni. Sve je bilo isplanirano da prevarimo publiku kako smo zamislili - objašnjava Bogdanović.

Dodaje da je riječ o komadu koji je farsa, a prikazuje evoluciju čovjeka, smjenu vlasti i kritiku cjelokupnog društva. U glumačkoj ekipi osim Bogdanovića su i Teodora Šipka, Anando Čenić i Dušan Urošević.

- Za mene je nagrada dokaz da se jakom voljom i uz čvrst cilj sav trud i mukotrpan rad isplate. Priznanje je i veliki podsticaj za dalji rad, a posebno mi je drago što je žiri pohvalio mladalačku vedrinu i energiju koju smo nastojali da prenesemo publici - rekla je Šipka.

Banjalučka publika imala je priliku da nagrađenu predstavu premijerno pogleda u maju.

Motiv

- Želio sam da kroz predstavu obuhvatim samo jedan mali dio poruke koju "Guliverova putovanja" nose kako bih ljudima ostavio prostora da nekad i sami uzmu ovu knjigu i potraže još mnogo lijepih motiva - kaže Ognjen Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana