Публика у Бијељини након Сто јада уз Кустурицу и На млијечном путу

Срна
Публика у Бијељини након Сто јада уз Кустурицу и На млијечном путу

Бијељина - Прва пројекција филма "На млијечном путу" Емира Кустурице у Бијељини била је омаж овом српском умјетнику чије су реченице из књига и сцене из свих досадашњих филмова млади и старији у публици размјењивали уочи и током приказивања филма.

Сала Центра за културу "Семберија" са 350 испуњених мјеста личила је на интерактивну радионицу у којој је публика постала актер филма и Кустуричине књиге "Сто јада" која је овај филм изњедрила.


Бојан Лаковић који је испред Мултиплекса "Доли Бел" у Андрићграду задужен за пројекције филма "На млијечном путу" у Републици Српској рекао је Срни да публика у свим градовима врло емотивно реагује на филм.

Лаковић каже да опрему за приказивање филма носе са собом као својеврсно путујуће кино, јер већина биоскопа у Српској нема квалитетну опрему, осим Андрићграда, Бањалуке и Приједора, гдје је филм "На млијечном путу" приказан у редовном репертоару.

Након два дана и четири пројекције у Бијељини, филм Емира Кустурице "На млијечном путу" ускоро би требао бити приказан и у Источном Сарајеву, на отварању биоскопске сале која се реновира.

Кустурица је за ово остварење рекао да је његов покушај да филм буде узбудљив, авантуристички чин, али и естетски у исто вријеме.

Критика филм "На млијечном путу" назива дјелом гдје се људи узиђују без остатка и политичким тестаментом прослављеног редитеља.

Политички аналитичар Ненад Кецмановић изјавио је да мале државе и малобројне народе који не располажу великом војном силом брани дјело великих умјетника, научника, спортиста, међу којима је и Емир Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана