Prvi kadar zavrtio traku

Mirna Pijetlović
Prvi kadar zavrtio traku

Istočno Sarajevo - Međunarodni filmski festival "Prvi kadar", osmi po redu, svečano je otvoren u utorak uveče u organizaciji Forum teatra iz Istočnog Sarajeva.

Performansom "Vizuelizacija cenzure" festival je otvorila Debora Perkin, jedna od najnagrađivanijih britanskih dokumentarista, dobitnik prestižne nagrade BAFTA. 

Umjetnički direktor i selektor festivala, koji se ove godine održava pod motom "Bez cenzure!", Aleksandra Mitrić-Štifanić istakla je da umjetnost mora, ne samo da ima slobodnu formu, izraz i ideologiju, nego da njen opstanak ne smije da bude doveden u pitanje, jer je ona jedna od značajnih ljudskih i društvenih potreba. 

Prvo veče "Prvog kadra" prikazan je animirani film "Fakini", autora Berina Tuzlića iz Sarajeva, i pretpremijerno dugometražni igrani film "Milica", autora Dragana Elčića. 
- Iako je produkcija bila protiv da film bude prikazan prije zvanične premijere na beogradskom Festu, imao sam želju da on kao pretpremijera bude prikazan u Istočnom Sarajevu. Stalo mi je da filmom skrenem pažnju na tragičnu sudbinu djeteta u 21. vijeku koje nema pravo na djetinjstvo, igru i slobodu življenja. To je jedinstven slučaj u Evropi - istakao je Elčić. 

Na svečanoj ceremoniji otvaranja organizovana je multimedijalna izložba "Sonja Savić, devojka iz grada", autora Predraga Živkovića.  Riječ je o izložbi odabranih predmeta iz glumičine privatne kolekcije, njene filmske nagrade, fotografije, novinski tekstovi, a koju će posjetioci moći da pogledaju do 31. oktobra. 

Organizatori su plaketu "Filmska klapa" dodijelili direktoru Kinoteke Republike Srpske Milovanu Pandureviću za doprinos razvoju festivala, očuvanju filmskog nasljeđa i postavljanju temelja filmske umjetnosti Srpske. 

Na festivalu, koji će trajati do 31. oktobra i čiji je pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u zvaničnom takmičarskom programu biće prikazano 45 filmova u sedam selekcija iz 20 zemalja.

Prateći program

U pratećem programu festivala biće realizovane projekcije animiranih filmova ASIFE BiH, "DokMasterKlas", promocije, "Kids fest ", specijalna projekcija za štićenike KPZ "Kula" i revija domaćeg igranog filma. Premijerno u Istočnom Sarajevu biće prikazani igrani filmovi "Mamula" Milana Todorovića i "Varvari" Ivana Ikića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana