Први библиобус уз вијек и по Српске читаонице

Александра Глишић
Први библиобус уз вијек и по Српске читаонице

Бањалука - Народна и универзитетска библиотека Републике Српске обиљежиће сљедеће године вијек и по од оснивања Српске читаонице у Бањалуци.

- Тим поводом, представићемо се једном изложбом у сарадњи са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић" из Београда која има велики дио грађе која је односи на Васу Пелагића и на овај период - најавила је директорица Народне и универзитетске библиотеке Републике Републике Српске Љиља Петровић-Зечић.

Осим тога, национална библиотека Српске урадиће и монографију и зборник радова у оквиру обиљежавање ове годишњице,

- Други веома битан и интересантан пројекат који ћемо радити у 2018. је "Библиобус". Народна и универзитетска библиотека РС ће бити прва библиотека у БиХ која ће за потребе читалаца употребљавати и библиобус. То је покретна библиотека која може да носи до пет хиљада књига - рекла је Петровић-Зечић.

Увјерена је да ће овај пројекат изазвати велику пажњу не само школараца него и старијих читалаца.

- Са библиобусом ћемо практично бити присутни у свим дијеловима Бањалуке, а вјерујем и у неким градовима Републике Српске. Планирамо и караване писаца који ће ићи по градовима РС - ка       же Петровић-Зечић.

Додаје да Хрватска и Словенија имају библиобусе, а да је у Аустрији, Њемачкој и Великој Британији то одавно постала пракса како би библиотеке на што бољи начин биле на услузи читаоцима.

- "Библиобус" би требало да заживи у септембру сљедеће године,  изложба и 150 година српске читаонице ћемо реализовати крајем априла, јер је 26. априла Дан библиотеке. До краја 2018. сви наши каталози ће бити потпуно доступни корисницима онлајн - казала је Петровић-Зечић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана