Проза, поезија и афоризми са највећом оцјеном

Александра Глишић
Проза, поезија и афоризми са највећом оцјеном

Бањалука - Човјек који не чита добре књиге нема никакве предности у односу на онога који их уопште не чита.

Вођени овом мишљу чувеног писца Марка Твена читаоци су често у недоумици шта да изаберу из мора књижевних наслова које им нуде издавачке куће тврдећи да је готово свака од њих изнадпросјечно квалитетна.

Писци су сигурно међу онима који највише читају, а у жељи да сазнамо шта то они препоручују из нове књижевне продукције питали смо их да нам открију своје омиљене књиге. 

Бањалучка књижевница Александра Чворовић предлаже књиге које објављује "Кућа поезије" из Бањалуке, односно преводе дјела врхунских европских пјесника.

- Тако имамо прилику да читамо нешто што је врло модерно, актуелно и квалитетно у исто вријеме када то читају по водећим европским салонима. Говоримо о поезији Амира Ора, Виславе Шимборске, Еве Зоненберг, Шона О'Брајана, Еве Липске, Марка Кравоса... - истакла је Чворовићева.

Књижевник Берислав Благојевић из Бањалуке међу бројним новим књигама издвојио је "Ћутања из горе" роман Мирка Демића, који је награђен престижном наградом "Меша Селимовић".

- Ово је за читаоце које интересују српско-хрватски односи и за оне који уживају у комплексним и језичко-стилски врхунским дјелима. Не треба изоставити ни збирку прича младог аутора из Бијељине Аљоше Љубојевића "Знаш ли да је Михаил Каменски запалио Галац", награђену признањем "Ђура Ђуканов". Ове кратке приче на специфичан и често духовит начин говоре о одрастању на маргинама ратних деведесетих - каже Благојевић.

У свом избору књига овај писац није запоставио ни жанр који није много заступљен међу читаоцима.

- Књига "Ево главе" Зорана Плавшића такође заслужује пажњу. Актуелни, критични, црнохуморни, ови афоризми одлично осликавају дух времена - примјећује Благојевић.

Поезија

- Препоручио бих и збирку изабраних пјесама "Светлосна обала" Кајоко Јамасаки, аутентичног пјесничког гласа у књижевности који спаја културне и литерарне утицаје два народа и двије традиције - каже Берислав Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана