Proza i poezija iz RS u Solunu

Aleksandra Glišić
Proza i poezija iz RS u Solunu

Solun - Knjiga "Srce ptice i srce čovjeka" koja predstavlja izbor iz savremene književnosti Republike Srpske promovisana je na međunarodnoj smotri pisane riječi u Solunu.

Na promociji održanoj u subotu uveče na solunskom sajmu govorili su književnici iz Banjaluke Ranko Pavlović i Berislav Blagojević, čija se djela nalaze u predstavljenoj knjizi.

O književnoj sceni Srpske govorio je i kritičar Mladen Vesković iz Beograda, a posebno se osvrnuo na stvaralaštvo autora zastupljenih u djelu "Srce ptice i srce čovjeka".

Blagojević i Pavlović predstavljali su RS u Solunu, zajedno sa istoričarem i profesorom Filozofskog fakulteta u Banjaluci Željkom Vujadinovićem.

U predstavljenom izboru su i proza i poezija Predraga Bjeloševića, Olgice Cice, Jeline Đurković, Aljoše Ljubojevića, Dušana Praće, Ranka Risojevića, Gorana Vračara i Nikole Vukolića. Riječ je o djelu koje je posebno priređeno za solunsku smotru, a promocija je privukla brojne poštovaoce pisane riječi.

Predavanje "Sarajevski atentat 1914" istoričara Željka Vujadinovića otvorilo je u petak program RS na Univerzitetu "Makedonija" u Solunu.

- Želim da predavanjem ukažem na sve značajne stavke koje se odnose na ovaj istorijski događaj. Druga strana priče je to što su ovakve manifestacije uvijek dobre da se ostvari međunarodna univerzitetska saradnja - kazao je Vujadinović.

Jedanaesti sajam u Solunu, koji je završen juče, okupio je oko 400 izvođača u više od 200 različitih programa. Srpska je treći put, u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS i Narodne i univerzitetske biblioteke RS, predstavila svoju književnu scenu na ovom međunarodnom sajmu.

Berislav Blagojević se osvrnuo na značaj promocije domaće književnosti na međunarodnoj sceni.

- Veoma je bitno da predstavimo savremene srpske stvaraoce u svijetu, a "Srce ptice i srce čovjeka" je najbolji način za to - smatra Blagojević.

Na sajmu u Solunu samostalno se predstavila i Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka-Beograd.

- Saradnja Zadužbine sa grčkim izdavačima traje već dvije decenije, a njen rezultat su knjige koje smo objavili u dvojezičnom, srpsko-grčkom izdanju - kaže direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine Nikola Vukolić.

Festival

U hali Međunarodnog festivala poezije, u okviru solunskog sajma, održan je program "Čitanje poezije". Na zajedničkom nastupu u petak uveče predstavio se i književnik Ranko Pavlović. Učestvovali su i pjesnici iz Francuske, Bugarske, Turske, Slovenije, Srbije, Izraela, Španije, Irske, SAD, Rumunije i Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana