Провиденца подигла завјесу Стеријиног позорја

Александра Маџар
Провиденца подигла завјесу Стеријиног позорја

Нови Сад - Јубиларно 60. Стеријино позорје отворено је у Српском народном позоришту у Новом Саду бесједом глумца Предрага Ејдуса и представом "Провиденца" по тексту Стевана Копривице, у режији Егона Савина и у извођењу Центра за културу Тиват.

Обраћајући се публици у уторак увече у дворани "Јован Ђорђевић", Ејдус је истакао свевременску снагу позоришне умјетности која, упркос кризама, доживљава ренесансу уводећи нове естетике, теме, технологије, увијек са циљем да тог усамљеног гледаоца замисли, опусти, изненади и да у њему изазове катарзу.

У овој ери тираније дигиталних медија, како је рекао двоструки добитник Стеријине награде, наша умјетност изгледа помало анахрона и превазиђена.

- У времену када је све поједностављено и банализовано, позориште полако постаје уметност бившег времена, али театар ипак опстаје и развија се кроз историју - истакао је он.

Ејдус је упозорио на то да живимо у времену економске депресије и да су стога у кризи многе области економског и културног живота а, како је навео, државне институције културе таворе у погубљеним критеријумима вриједности.

- Позоришта су нам постала социјалне установе, а уметници дословно угрожена категорија становништва. У таквој, обесмишљеној атмосфери културне политике Стеријино позорје, као једна од најзначајнијих и најрелевантнијих позоришних институција, опстаје и доказује да код нас ипак постоје талентовани и образовани ствараоци - сматра велики српски глумац.

На једном од најзначајнијих регионалних, па и европских позоришних фестивала, који ће трајати до 3. јуна, публика ће имати прилику да види укупно 16 драмских представа, од којих су девет у такмичарској конкуренцији и три у међународном програму "Кругови", а по избору селектора Марине Миливојевић-Мађарев. О добитницима Стеријиних награда одлучиваће жири у којем су Бранка Криловић (предсједник), Олга Димитријевић, Дарко Лукић, Миливоје Млађеновић и Игор Бојовић.

И ово јубиларно Стеријино позорје, како већ традиција тог фестивала налаже, имаће богат пратећи програм, који чине Позорје младих, изложбе, промоције и други садржаји.

 

Академија умјетности РС

Студенти треће године Академије умјетности Универзитета у Бањалуци представиће се и ове године на Стеријином позорју у Новом Саду. Студенти у класи професора Жељка Митровића и доц. Велимира Бланића и студенти треће године позоришне режије професора Ненада Бојића и доц. Горана Дамјанца представиће се античким трагедијама Шекспира и са двије сцене из Нушићевих комедија "Сумњиво лице" и "Госпођа министарка", док ће студенти драматургије читати двије драме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана