Protfest za spas kulture i rađanje publike

A. M.
Protfest za spas kulture i rađanje publike

Bijeljina - Tri dana raznovrsnog i zanimljivog umjetničkog programa ponudiće publici u Bijeljini treće izdanje multimedijalnog festivala "PROTFEST", koji počinje sutra uveče predstavom "Galeb" Antona Pavloviča Čehova, u izvođenju Teatarske grupe "A La place" iz Japana.

Festival će, najavljuju organizatori iz Teatra Ubuntu, otvoriti gospodin Takajuki Kumakura, kulturni ataše vlade Japana u BiH, a prije zvaničnog dijela programa zaljubljenici u pisanu riječ imaće priliku da prisustvuju promociji romana "E baš vam hvala" Marka Vidojkovića u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

- Po završetku predstave gledaoci će moći da uživaju i nastupima bendova G.R.I.M.M. iz Bijeljine, potom "The Lesser Men" iz Hrvatske i Nikole Vrankovića ("Block Out") iz Srbije - najavio je Ivan Petrović.

Kao i prethodne dvije godine, organizatori su imali finansijskih problema, ali uz pomoć prijatelja i sponzora, ljudi koji imaju sluha za kulturu uspjeli su publici omogućiti kvalitetan program.

- Bez njih ove godine ne bi bilo festivala, jer nismo dobili podršku ni od grada ni od države, što ne znači da možda nećemo u budućnosti - nada se Petrović, diplomirani glumac.

Za opstanak festivala, kako kaže, bore se, jer im je cilj promocija, prvenstveno pozorišne umjetnosti.

 - Mislimo da Bijeljina zaslužuje profesionalno pozorište. Moje mišljenje je da svaki grad treba da ima jedno pozorište i da ne bi smio da se zove grad, a da nema teatar - ističe on i dodaje da tu poruku žele da pošalju kroz sve njihove događaje.

"PROTFEST" je multimedijalni festival, gdje publika može da pogleda predstave, posluša koncert, prisustvuje promociji knjige, a prošle godine na repertoaru su bile i izložbe i projekcije filmova.

Program

7. oktobar

Stendap nastup "Uživo" sarajevskog umjetnika Damira Nikšića, 20 časova u C.Z.K. "Semberija".

Nastupi "Neon benda" iz Bijeljine, Vanje Mišić & "Moondance band" iz Banjaluke i "The Immigrants" benda iz Mađarske, 21 čas.

8. oktobar

Predstava "Proizvod", M. Rejvenhila, u produkciji "Gamba" iz Beograda, 20 časova u C.Z.K. "Semberija".

Nastupi "Justice and Artmat" iz Bijeljine, "Kendi i Igla" iz Srbije i "Mazzom u fugazzu" iz Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana