Promovisano četvrto izdanje “Maternjeg jezika” Nenada Grujičića

Srna
Promovisano četvrto izdanje “Maternjeg jezika” Nenada Grujičića

Prijedor - U Galeriji Sreten Stojanović večeras je održano pjesničko veče pod nazivom “Susret sa Nenadom Grujičićem” na kojem je promovisano četvrto dopunjeno izdanje pjesnikovog prvenca, knjige pjesama “Maternji jezik”.

Grujičić je novinarima izjavio da je riječ o njegovoj prvoj knjizi pjesama koja je u Beogradu objavljena 1978. godine.


“Tada sam imao 24 godine, a tako mlad objavio sam knjigu o kojoj je puno pisano sve do današnjih dana čime sam bio iznenađen i pomalo zbunjen”, istakao je Grujičić.

On je dodao da se u toj knjizi, kao neki iskusni pjesnik, bavio temom koja objašnjava pjesnički čin.

“To je bila poezija o poeziji samoj i ličila je na nekog ko je na kraju pesničke karijere, a u stvari pesničke godine i pesnički talenat nemaju vremensko određenje, jer poezija je jedno neprestano vrelo mladosti”, istakao je Grujičić.

On je dodao da mu je dolazak u Prijedor veoma važan, jer su pjesme koje su bile preteče ovoj knjizi nastajale na obalama rijeke Sane i Gomjenice.

“Ja sam pesnik koji se nije odrekao zavičaja”, naglasio je Grujičić.

O knjizi, koju je objavila beogradska “Prosveta”, govorio je književni kritičar Mirko Vuković koji je izjavio da je ova promocija u stvari posvećena četvrtoj deceniji književnog rada Nenada Grujičića.

“Sam naziv knjige je opsesivan i u startu govori da knjiga mora biti temelj nečega. Mnogo toga je o ovoj knjizi rečeno i neko bi pomislio da se nema šta novo reći, a ja sam pronašao neke nove kvalitete koje iznova zavređuju to interesovanje književne publike”, rekao je Vuković.

Autor Nenad Grujičić je večerašnju promociju iskoristio da mladom talentovanom pjesniku iz Prijedora devetnaestogodišnjem Milošu Puđi uruči njegovu knjigu, koja je juče izašla i čiji je Grujičić urednik i rezenzent.

“Tako da će ona moja knjiga koja je izašla pre 40 godina biti povezana sa ovim prvencem mladog Prijedročanina”, istakao je Grujičić, dodajući da će Puđa biti gost na ovogodišnjem “Brankovom kolu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana