Промовисана прва српска манга у Народној библиотеци у Прњавору

Данко Кузмановић
Промовисана прва српска манга у Народној библиотеци у Прњавору

Прњавор - У Народној библиотеци у Прњавору промовисан је први српски манга стрип “Lost Hope”, аутора Срђана Врањеша, чији су кадрови прилагођени јапанском стилу.

Још раније Врањеш је рекао да је ријеч о источњачком начину презентације стрипа, посебно јапанском, који аутору омогућава доста слободе у стварању.

- Сама прича је нека врста дистопијске научне фантастике са наглашеним елементима социјално-друштвених карактеристика друштва и глобалним проблемима наше цивилизације смјештеним на једну другу планету у будућности, пошто је Земља доживела катастрофу. Ипак, бијег од Земље није донио бјекство од земаљских слабости и ту се почиње развијати прича око мојих јунака, који откривају завјеру да се сруши нова утопија. Значи укратко, нова планета, стари проблеми - објаснио је тада Срђан Врањеш.

Он је појаснио да се стрип, по угледу на јапанске манге, чита са супротне стране, те да је ријеч о пројекту који је настајао између три и четири године.

- Прошао је кроз више измјена да би се дошло до финалног резултата. Због сложености биће само десетак бројева стрипа, а у финализацији је други дио који би требало да буде објављен на прољеће - рекао је Врањеш.

Он је напоменуо да је захваљујући овом стилу много брже могао да нацрта причу, што није случај када се користи западњачки систем који је доста реалистичан.

Врањеш ће представити стрип на свом сајту, а за читаоце ће манга бити доступна и посредством Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија” и у радњама у којима се продају стрипови.

Предсједник удружења “Девета димензија” Зоран Пејић рекао је да су до сада организоване три изложбе стрипа Републике Српске, а објављена су и 23 издања.

- Поносни смо на наш стрип часопис “Парабелум” који смо објавили у осам бројева и још 11 специјалних издања. Прошле године објавили смо стриповијетке, пет прича Петра Кочића претворили смо у стрип. Издање је двојезично, с једне стране на српском, а с друге на руском језику. Цртали су наши цртачи Предраг Иконић и Милан Младић - навео је Пејић.

Пејић је казао да удружење промовише домаће стрип снаге, а у стрип часопису “Парабелум” на педесетак страна у посебној рубрици за дјецу објављују радове најмлађих чланова.

Наредно стрип дружење најављено је за 15. фебруар у Дервенти и 14. април у Лакташима, док ће салон стрипа бити одржан у октобру у Бањалуци.

Стрип аутор из Прњавора Зоран Кнежевић каже да су ову прилику искористили да се посвете дјеци која су похађала школу стрипа.

- Стрип је веома тешко направити, а ова дјеца то успјешно раде и зато их треба максимално подржати. Ове године предвиђена је и четврта стрип школа у Прњавору, а друга у Српцу и Дервенти - казао је Кнежевић.

Током стрип дружења уручене су дипломе за тридесетак младих полазника стрип школе чији су радови изложени у просторијама Народне библиотеке у Прњавору, гдје је и одржана промоција.

Нови успјех “Девете димензије”

Зоран Пејић, предсједник Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија”, је рекао да је ово издање само почетак једне успјешне сарадње.

- Ово издање је на неки начин одличан завршетак најуспјешније године у историји овог удружења, са великим бројем самосталних издања. Први број манге у нашем издању има 220 страна и рађен је црно-бијелом техником у, карактеристичном за ову врсту стрипова, А5 формату. Срђан нам је дошао са већ готовим стрипом, брзо смо се договорили у вези са издавањем и велика нам је част што смо први издавачи ауторске манге у региону - рекао је Пејић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана