Промовисана монографија о Лазару Ристовском

Срна
Промовисана монографија о Лазару Ристовском

Источно Сарајево - У оквиру званичног програма 11. Међународног филмског фестивала "Први кадар" данас је у Источном Сарајеву промовисана монографија и приказан документарни филм о глумцу и редитељу Лазару Ристовском.

Ристовски је посјетиоцима овог догађаја испричао анегдоту о томе да је својевремено у паузи снимања филма "Хајка" на Златибору, заједно са легендарним глумцем Павлом Вуисићем "морао" да плеше са 400 жена које су у хотелу "Палисад" славиле 8. март.


„Морали смо, није фер да не будемо џентлмени према дамама. Е, тих дана смо пили и покојни Павле и ја, али то је сада прошлост, мада се радо сећам те вечери...", рекао је Ристовски, који је награђен аплаузом посјетилаца у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Умјетнички директор и селектор "Првог кадра" Александра Митрић Штифанић изненадила је Ристовског оригиналним поклоном, вуненим чарапама, које је исплела чланица Кола српских сестара са Пала Драгица Беговић, а повод за ову пажњу организатора фестивала је његов будући филм који ће се звати "Чарапе за краља Петра".

Модератори овог догађаја били су директор Филмског фестивала у Нишу Срђан Савић и селектор тог фестивала Дејан Дабић.

Дабић истиче да је ово књига о једном од најзначајнијих филмских глумаца на просторима бивше Југославије, а можда и шире, који је освојио бројне награде, међу којима и награду "Павле Вуисић" за изузетан допринос умјетности глуме у домаћем филму, као и награде "Цар Константин" и Гран-при нишког фестивала.

Савић је нагласио да је Ристовски, иако је добитник награде за животно дјело, глумац који ће и даље да плијени својим стваралаштвом и да ће као глумац и редитељ остварити још веће умјетничке домете.

Аутор књиге о Ристовском је познати новинар и публициста Вања Булић.

"Ристовски се са Емиром Кустурицом стваралачки свађао, са Гораном Марковићем уживао градећи лик учитеља Раје, са Срђаном Драгојевићем налазио оно чега нема у тексту Душана Ковачевића, док је са Живојином Павловићем мудро ћутао...", рекао је Булић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана