Промовисана књига Душана Зуровца о једном од најстаријих живих српских књижевника

Срна
Промовисана књига Душана Зуровца о једном од најстаријих живих српских књижевника

Источно Сарајево - У Источном Сарајеву вечерас је промовисана књига Душана Зуровца “Ко то не смије да нас насмије: живот и дјело Сима Кларића”, која представља осврт на живот и дјело једног од најстаријих књижевника у Републици Српској и БиХ.

Зуровац је рекао да је књигу о Кларићу написао на темељу његове храбрости да у давно вријеме - вријеме комунистичког једноумља вјешто избјегне да доживи “Голи оток”.

Осим Кларићевог књижњевног импулса Зуровац истиче и његов новинарски смисао за детаљ који је потребан нашој литератури.

“Кларић је у свој књижевни опус веома вјешто уклопио три димензије - човјека, вријеме и простор. Нажалост, у овом времену се много више пише, него што се чита”, рекао је Зуровац новинарима.

О књизи је, осим аутора, говорила и Маријана Петронић из Матичне библиотеке која је објавила ову књигу, а промоција је одржана у Дому за старија лица Источно Сарајево гдје Кларић проводи своје пензионерске дане.

Симо Кларић рођен је 1924. године у Боријама, код Калиновика, учесник је НОР-а од 1941. године, а новинарством се бавио од 1947. године. Радио је у Сарајеву, Београду и Москви.

За потребе школа у Србији приредио је велику књигу избора из поезије и прозе Бранка Ћопића “Златне бајке о људима - Бранко Ћопић у сто лекција”. Кларић је са још дванаест хумориста заступљен у првој југословенској антологији хумора “Савремени југословенски смијех”, штампаној 1959. године.

Објавио је “Глигерева стијена”, двије књиге хумористичке прозе “Ми, шала и живот” и “Адам, Ева и хљеб”, романе “Колиба на Зобишту”, “Борјани”, “Расуло” и “Милионер”, хумористички роман “Људи нарочитог кова”, роман о грађанском рату и избјеглицама из Босне и Херцеговине “Раскућени”, збирку “Ловчеве приче”, књигу хумористичке прозе “Насмијте се људи” и збирку поезије “Босанске баладе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана