Промовисана књига Дијане Нешковић-Стјепановић у Рогатици: Крвави запис писан њежном женском руком

Сретен Митровић
Промовисана књига Дијане Нешковић-Стјепановић у Рогатици: Крвави запис писан њежном женском руком

Рогатица - Публика на књижевне промоције и у већим градовима Српске, нажалост, не долази у великом броју, зато је слика из рогатичког биоскопа, са представљања романа Дијане Нешковић-Стјепановић "Крвави завјет" била право изненађење.

На велику радост ауторке и рецензената Саше Кнежевића и Слађане Видаковић сала је била испуњена до посљедњег мјеста.

Почињући причу на промоцији у уторак увече директорка Библиотеке у Рогатици Анђелка Ђерић је рекла да је за разлику од већине оних који своје прве кораке у књижевност направе углавном лирским стиховима ова ауторка храбро закорачила у свијет прозе, што је изузетна смјелост у пионирском приказу једног времена.

Говорећи и Дијаниној књизи професор на Филозофском факултету у Источном Сарајеву Саша Кнежевић је истакао да је роман мрачан, али топао.

- Писан је њежном женском руком, али чврстим и зашиљеним пером. Рукопис наговјештава надареног писца, али и открива младу списатељицу, која може бити веома занимљива својој генерацији - истакао је он.

Дијанина колегиница са студија, млада професорка Слађана Видаковић из Шековића, о роману "Крвави завјет" је рекла да је један од оних рукописа који имају невјероватну причу, у чијем је центру судбина младе жене Иване.

- Ауторка на маестралан начин искориштава оквир приче - рат, да би мотивисала касније догађаје у дјелу. Вријеме, грађански рат у БиХ је јасно изненадио ликове који су уморни и ратом уништени - додала је она.

Уз честитке за прву објављену књигу, издавач "Жиравац" из Пожеге наградио је младу ауторку једном графиком, радом академског сликара Војислава Недељковића.

Роман завршен послије десет година

На крају се обратила и сама ауторка, говорећи о теми романа која је у вези са дјевојком у посљедњем рату, објашњавајући да је роман почела да пише као средњошколка, а довршила га је, ево, као млада професорка, удата жена и мајка, након десет година.

- Уз мноштво ликова који дефилују овим кратким романом главни јунаци су Ивана, дјевојка од двадесетак година, њен брат близанац Иван и њена љубав Лука, а дешавања су у Рогатици и околини - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана