Promovisana Nastja crta sunce Lane Bastašić: Pogled na svijet očima djeteta

Aleksandra Madžar foto: A. Čavić
Promovisana Nastja crta sunce Lane Bastašić: Pogled na svijet očima djeteta

Banjaluka - Kada pišete za djecu, morate da ostavite sve maske u ladici. Nije dovoljno imati princezu i vješticu, važan je efekat koji priča ostavlja iza sebe.

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" književnica Lana Bastašić opisujući ono čime se vodila dok je pisala knjigu za djecu "Nastja crta sunce" sa kojom su najmlađi čitaoci i njihovi roditelji imali priliku da se upoznaju u srijedu uveče u Dječijoj biblioteci "Borik".

Da su djeca izvor najiskrenijih emocija i da svojim malim umovima punim mašte mogu da pokreću svijet, dokaz je i ova knjiga u kojoj je autorka opisala odrastanje male Nastje kojoj je ona tetka..

- Ova je knjiga nastala kao neka vrsta Nastjinog i mog dnevnika igre, međutim, ona govori o važnosti mašte u našim životima i vjerujem da će svako dijete moći da se pronađe u tome. Trudila sam se da ostanem unutar dječije logike. U ovoj je knjizi tetka ta koja uči, a Nastja ta koja joj pomaže da vidi svijet na drugi način. Nadam se da će se i odrasli podsjetiti kako je to bilo nekad kada su bili mali i dopuštali svijetu da ih iznenadi - dodala je Bastašićeva.

Djeca su imala priliku da razgovaraju o knjigama koje vole, o svojim igračkama i omiljenim igrama. Knjiga je prvenstveno namijenjena predškolskom uzrastu. Priče o majmunici Maši, zaljubljenom plišanom mišu, gospodinu psu iz Engleske i drugim Nastjinim igračkama govore o tome kako smo svi drugačiji i kako svako dijete ima pravo da posmatra svijet iz sopstvenog ugla.

- Voljela bih da najmlađi osjete kako svijet književnosti može da bude zabavan. S druge strane, iskreno se nadam da će i roditelji uvidjeti važnost čitanja za djecu i da će Dječija biblioteka od sada imati više posjetilaca - kazala je književnica.

Nažalost, nije prva koja smatra da književnosti, generalno, na domaćoj sceni pisane riječi nije posvećeno dovoljno pažnje.

- To je zato što živimo u vremenu lakih i brzih rješenja. Nemamo vremena za priču jer ona zahtijeva da usporimo i uključimo mozak. To što neko ne voli da čita ne daje mu za pravo da uskraćuje taj užitak svom djetetu. Djeci su priče potrebne kako bi sebi objasnili sami sebe i shvatili svijet u kojem živimo. To je već naučno dokazana činjenica. Sva djeca su rođeni čitaoci, mi smo ti koji treba da ih približimo knjigama - naglasila je Bastašićeva.

Ilustracije

Sjajne ilustracije za knjigu "Nastja crta sunce" uradila je Sanda Dukić.

- Najranije sjećanje koje imam na književnost jeste slika Malog princa kako stoji i gleda u ružu pod staklenim zvonom. Kasnije su došle riječi i ponudile sve odgovore. Ilustracije su korak između jezika i mašte, tu su tek da pokažu djeci put u priču gdje potom sami treba da nastave dalje i izmaštaju ostatak. Od početka sam odlučila da ništa u knjizi neće biti kompjuterski urađeno: sve je naslikano rukom i stoga bliže dječijem svijetu i, još važnije, načinu na koji dijete crta. Sunce na naslovnoj stranici je inspirisano crtežom koji je Nastja naslikala sa tri godine. Sandra Dukić je obavila fenomenalan posao za ovu knjigu i ona ne bi bila to što jeste bez njenih ilustracija - objasnila je Lana Bastašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana