Промовисана Цицмилова десета збирка поезије

Срна
Промовисана Цицмилова десета збирка поезије

Фоча - Фочански пјесник Лука Цицмил у својој поезији не изоставља актуелне теме из савременог живота, али ни сјећања на прохујала времена, а књигом “Балада Мијатова креча” сублимирао је све о чему је пјевао у протеклих 20 година, истакнуто је на промоцији ове књиге.

Књига садржи прослов-стихове посвете, циклус “Сузишта” у којем је заступљена завичајна поезија о Пиви некада, православним храмовима, сјећања на прохујала времена и готово заборављени начин живљења, затим циклус “Горомрачној Д” од 24 љубавне пјесме, те завршну пјесму и припјев.

Цицмил објашњава да је десета збирка поезије “Балада Мијатова креча” названа по топониму из његовог краја у Пивској области у Црној Гори.

“То је мјесто гдје се налази моја кућа. Тај простор је купљен од Мијата Живковића, који је замуцкивао, па је у народу остало да је кречао”, појашњава Цицмил наслов збирке.

Он истиче да књига има два ламента - о завичају и љубави.

“Један говори о животу љепоте која пролази кроз мјене, иде пивским гудурама и носи нешто тајанствено у себи. У другом названом жГоромрачној Дж сабране су све могуће љубави у једну јединствену”, рекао је Цицмил.

Цицмил књигу завршава стиховима о пролазности живота:

“Вјечном тугом, мојом сузом,

бол уздахом пјесме сриче,

да је живот траг тренутка

у времену што протиче”.

Књига је изашла у издању Центра за културу и информисање и Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Фоче, а на синоћњој промоцији, осим аутора, говорили су директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић, предсједник фочанског одбора “Просвјете” Радисав Машић и један од рецензената Раде Лаловић.

Машић је рекао да је Цицмил за двадесет година стваралаштва надрасто теме о којима је писао.

“У овој збирци су завичајне теме, наћи ћемо и оно што подразумијевамо као сјећање, као рај из којег нас нико не може истјерати. Ту су и стихови који нас меланхолијом и опоменом подсјећају на прошло вријеме, на зло које виси изнад наших глава. Због тога ова поезија има димензију више и није само дескриптивна и лирска, већ и рефлексивна. Лукину поезију најбоље је читати и свако од нас ће је доживјети на свој начин”, рекао је Машић.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић истакао је да је Цицмил један од најважнијих, ако не и најважнији фочански пјесник.

“У Фочи се поезија објављује од заврштека Другог свјетског рата. У плејади од тридесетак пјесника који су кроз то вријеме прошли Цицмил се истиче међу првима. Његове пјесме су на први поглед отворене, дескриптивне, лако се читају, али суштина, закључци и поруке су тајанствени и скривени”, рекао је Пантовић.

Он је рекао да Цицмила, као и све велике пјеснике, краси вишеслојност која је присутна у цијелом његовом стваралаштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана