Promovisan reprint knjige Branka Čubrilovića o Petru Kočiću

Srna
Promovisan reprint knjige Branka Čubrilovića o Petru Kočiću

Beograd - Na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu promovisana je knjiga "Petar Kočić i njegovo doba", Branka Čubrilovića, u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka, o liku i djelu jednog od najvećih ljudi ovog tla.

Ovo je reprint prve knjige o Petru Kočiću, koja je izdata još 1934. godine, 18 godina poslije Kočićeve smrti. Reprint je sačuvao prvobitni izgled korica originalne Čubrilovićeve knjige.


Nikola Vukolić je u ime Zadužbine rekao na promociji da je Branko Čubrilović značajna ličnost, ljekar i politički pregalac, po opredjeljenju posvećen oslobođenju čovjeka i njegovom dobru.

Vukolić je naveo da je Čubrilović pokazao veliki istraživački dar i da u svojoj knjizi govori o Kočićevom djetinjstvu, đakovanju, prvim borbenim nastupima, studijima, državnoj službi, sukobima sa vlastima, pokretanju revolucionarnih glasila, tamnovanju, nastupima u parlamentu, bolovanju i smrti 1916. godine.

"Čubrilović u pisanju pokazuje odgovornost i temeljitost. On se koristi svim mogućim materijalima, od novinskih članaka, arhivske građe, spisa, do lične prepiske, iskazima živih svjedoka Kočićeve akcije, ili i legendama o Kočiću", rekao je Vukolić.

Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović rekao je da je ova knjiga reprint izdanja obavljenog 1934. godine, te da se može posmatrati u dvije ravni.

On je naveo da je jedna ravan opservacija Kočića i njegovog djela, i refleksija Kočićevog doba na ono što se dešavalo 1914-1918. godine, u čemu je Čubrilović bio učesnik, a druga je sama porodica Čubrilović, koja je dala mnoge poznate ličnosti, među kojima trojicu braće Čubrilović, koji su na različite načine bili učesnici u Sarajevskom atentatu.

Davidović je rekao da je Brankov brat Vaso Čubrilović bio akademik, a brat Veljko Čubrilović bio je direktni učesnik atentata u Sarajevu, te da je i Branko bio osuđen, nakon čega je nastavio školovanje u Pragu i postao ljekar, a potom i ministar u vladi Cvetković-Maček.

On je dodao da je Branko Čubrilović baštinio nacionalu, političku i klasnu ideju Petra Kočića o socijalnoj jednakosti, kao i da je pokrenuo časopis "Razvitak" u Banjaluci, te da je bio aktivan u vezi sa podizanjem spomenika Petru Kočiću u Banjaluci, ali i da je udario temelje u osnivanje banje u Tesliću, gdje je i umro 1962. godine.

Profesor Duško Peulja, koji je napisao predgovor za reprint izdanje, rekao je da je Čubrilovićeva knjiga o Kočiću bila zamajac kasnijeg interesovanja za Petra Kočića i da je ovo najkorektnija Kočićeva politička biografija.

On je rekao da bi trebalo da se objave i neobjavljeni memoari Branka Čubrilovića, jer je bio učesnik prelomnih događaja 20. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana