Promovisan četvrti broj časopisa “Srp” u Banjaluci

Danko Kuzmanović
Promovisan četvrti broj časopisa “Srp” u Banjaluci

Banjaluka - Bez prijateljstva nema otjelotvorenja niti jedne vizije čovjekove. Časopis “Srp”, i mi sa časopisom, imao je sreću da na svom putu nailazi na prijatelje. Da nije tako, ne bih umio da objasnim kako smo, u vremenu u kojem se, umjesto da se tri puta mjeri, a jednom siječe, tri puta naplati za jedno mjerenje, došli do četvrtog broja.

Rekao je ovo Milan Vulić, član redakcije i voditelj promocije četvrtog broja časopisa “Srp”, koja je održana u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne”.

Pored Vulića, na promociji su govorili i Ena Mitrovska, Vladana Perlić, Renato Rakić, Milan Rakulj, te glavni i odgovorni urednik časopisa Milan Milošević.

Vulić je rekao da “Srp” iz broja u broj stiče sve više prijatelja.

- Od početka naši prijatelji su Ena Mitrovska, Željko Džafić, Milan Rakulj, Nataša Vučenović, Nemanja Milovanović, Renato Rakić i još neki ljudi. Kako smo rasli sticali smo i nove prijatelje - kazao je Vulić. 

Prethodna tri broja predstavljena su u tri različita prostora. Prvi broj u Art klubu “Prostor”, drugi u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a treći u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Baviti se očuvanjem jezika i kulture, kako je rekao Vulić, mučki je i težak teret.

- U ovakvom vremenu posvetiti se očuvanju jezika mučki je težak teret. U trenutku kada je nada riječ koja iščezava baviti se očuvanjem kulturnog i istorijskog nasljeđa mnogi bi rekli da je jalov posao. Zato je dobro što smo ovdje. Volja i vjera kao voda nađu put - izjavio je Vulić.

Ena Mitrovska je pohvalila entuzijazam Milana Miloševića i Milana Vulića.

- Od početka sam član njihove redakcije, naše redakcije. Nažalost, još ništa tu nisam objavila. Od početka mi je bio zanimljiv entuzijazam ova dva Milana. Sjajno je što im se priključio i Renato Rakić, prema mom mišljenju jedan od najboljih slikara na ovom području. Milana Rakulja svi poznajete, njega neću posebno hvaliti, a tu je i mlada pjesnikinja Vladana Perlić - navela je Mitrovska.  

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Srp” Milan Milošević nije dozvolio da ga savlada pesimizam kojim je okružen.

- Kao što vidite, ovaj časopis je uspio da doživi četvrti broj. Mnogi, od mog rodnog Prijedora pa i dalje, nisu očekivali ni drugi broj da će izaći. Najvjerovatnije ne bi ni izašao da nema moje tvrdoglavosti, koja mi je urođena i koje se nimalo ne stidim - objasnio je Milošević te dodao da su ovim projektom zadovoljniji njegovi profesori nego neki   sugrađani.  

Likovni saradnik i akademski slikar Renato Rakić rekao je da mu je cilj da u časopisu da prostor mladim stvaraocima.

- Trenutno vodim školu crtanja i slikanja koju je osnovao 1990. godine Slobodan Dragaš, od tada do danas upisano je oko 900 učenika. To govori o resursima koje imamo, a imamo rasadnik umjetnika u kontekstu likovne kulture, ali ti ljudi ne postoje jer ne postoji likovna scena. Da bi postojala likovna scena, treba da postoji podrška institucija, muzeja, galerija i slično. Ne postoje programi koji prezentuju mlade umjetnike, barem jednom godišnje. Sve ovo govorim zato da vam objasnim koliko je bitan ovaj časopis. Svi ti mladi umjetnici koji ne mogu doći do galerija ili institucija imaće svoj prostor ovdje - zaključio je Rakić.  

Biblioteka “Atribut”

 

Pored četvrtog broja časopisa “Srp”, promovisana su i dva izdanja izdavačke kuće “Besjeda”. 

- Biblioteka “Atribut” nastala je na nezadovoljstvu. Imate gomilu velikih imena književnika koji čine nečiju kulturu, u ovom slučaju englesku, ali kako to obično biva, nema dovoljno prevoda. Ova ideja je ostvarena zahvaljujući gospodinu Nenadu Novakoviću i meni. Krenuli smo s ova dva naslova - “Vukovi i jagnje” Viljema Mejkpisa Tekerija i “Prokleti soj” Elizabet Gaskel. Isplanirali smo još naslova, ali o tome neki drugi put. Pokušavamo da ne budu zaboravljeni neki naslovi, a neki da se pojave prvi put na našem jeziku - pojasnio je Milošević. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana