Промоција књиге кратких прича Марије Пргомеље у Бањалуци: Књижевност призма кроз коју се све прелама

Свјетлана Ђуричић
Промоција књиге кратких прича Марије Пргомеље у Бањалуци: Књижевност призма кроз коју се све прелама

Бањалука - Млада књижевница Марија Пргомеља из Новог Сада представила се први пут бањалучкој публици књигом кратких прича "Игра пролећа и сене", која је објављена крајем прошле године у издању новосадског "Прометеја".

Пргомеља, која је докторанд књижевности на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, те професор књижевности у једној новосадској школи, промовисала је своје дјело у четвртак увече у Народној и универзитетској библиотеци РС у Бањалуци.

Поред ове, Марија Пргомеља, у издању "Бранковог кола", објавила је и књигу поезије "Алтер его", која је 2014. године овјенчана наградом "Стражилово". Млада списатељица је објавила и мноштво радова из области књижевне критике и публицистике у угледним српским књижевним часописима.

Према ријечима ауторке, књига "Игре пролећа и сене" је збирка кратких прича које проговарају о књижевности.

- Ове приче јој враћају част и говоре о њој као о сили која нас обликује, корективном фактору и средству за лечење од живота. Ја, као и јунаци мојих прича, верујем у књижевност, у њену моћ и мисију. Често кажем да ће књижевност спасити свет и мислим да то сваког дана чине упућене речи у безброј ситуација. Књижевност је за мене основа и упориште, призма кроз коју се све прелама - истакла је Пргомеља.

На промоцији је, поред ауторке, о књизи говорио и млади бањалучки књижевник Милан Ракуљ.

- У свакој од 33 приче, колико је заступљено у овој књизи, као један од мотива провлачи се књижевност. То је основа која повезује по свим другим основама другачије приче. Оне су смјештене у различите историјске контексте, приповједач је час мушко, час женско, у једној од њих можемо чак пронаћи и акростих, у којем је исписан азбучни низ слова, у другој цитатност, интертекстуалност... - истакао је Ракуљ.

Он је рекао да су рецензије данас, нажалост, постале гомила похвала, а оно што јавном књижевном животу на нашим просторима недостаје јесу полемика и критика.

Блог

Марија Пргомеља је двије године објављивала приче на свом блогу пргомеља.блогспот.цом, а од објављених прича је направила избор и додала неке нове које су ушле у књигу.

- Ова активност помогла ми је да се упознам са деловањем других писаца, па тврдим да се могу наћи квалитетни садржаји на блоговима и пре свега мислим да је ово згодан начин за комуникацију са читаоцем, као и да помаже писцима да буду прочитани - казала је Пргомеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана