Промијењен крај опере Кармен

Глас Српске
Промијењен крај опере Кармен

Рим - Опера "Кармен" приказана је у Италији у новој верзији, у којој истоимена јунакиња остаје жива умјесто да је убијена, а све захваљујући храброј измјени расплета чувеног остварења Жоржа Бизеа.

Главна порука нове "Кармен" је да је вријеме да буде стављена тачка на насиље над женама.

У класичној опери, која је први пут изведена у Паризу 1875, Кармен убија Дон Хозе у налету љубоморе, али се опера "у новом руху", која се приказује у Фиренци, завршава обрнутим призором, у којем јунакиња испаљује смртоносне хице у Дон Хозеа.

- Ово је начин да кажемо свима, и мушкарцима и женама, да нам је доста насиља. У овом случају ријеч је о јасној поруци против насиља над женама, пошасти која се увијек тиче свих нас, а у овом тренутку је то наочиглед свих - рекла је сопран Вероника Симеони уочи наступа у сриједу увече.

Реакције гледалаца и корисника друштвених мрежа на измјене сценарија опере су различите, али су улазнице, у сваком случају, распродате до посљедњег мјеста, а планирано је да опера у новој верзији остане на репертоару у наредне двије или три године.

"Кармен" је француска опера Жоржа Бизеа настала 1875. године. Опера изворно траје два часа и 45 минута, а подијељена је у четири чина. Радња се догађа у Шпанији, у граду Севиљи и околним планинама, око 1820. године за вријеме кориде. Прати дио живота и љубавних недаћа лијепе дјевојке Кармен.

Иначе, ово је једна од десет најпопуларнијих опера на свијету. Њена прва изведба доживјела је енорман неуспјех јер је публика жељела да на позорници гледа ликове с којима се може поистовијетити. "Кармен" описује потпуно другачији свијет: раднике у фабрици, кријумчаре, губитнике. Предивна музика и темпераментни ритам шпанског фолклора и данас у једнакој мјери одушевљавају публику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана