Proglašena najbolja izdanja na Glasovom Sajmu knjige: Izdavački poduhvat godine list Andrićevog instituta

Aleksandra Madžar
Proglašena najbolja izdanja na Glasovom Sajmu knjige: Izdavački poduhvat godine list Andrićevog instituta

Banjaluka - Nagrada "Moštanica" za izdavački poduhvat godine na "Glasovom" Sajmu knjige dodijeljena je Andrićevom institutu iz Andrićgrada za reprint izdanje lista "Ideje".

Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu predsjednik Danijel Dojčinović i članovi Valentina Milekić i Neda Simić-Žerajić, a koju su saopštili u petak na tradicionalnoj svečanosti povodom dodjele priznanja.

Punog naziva "Ideje za književnost, politička i društvena pitanja", list je, sa preskocima, izlazio subotom od 6. oktobra 1934. godine do 29. juna 1935, kada je štampan posljednji, 32. broj. Urednik mu je bio Miloš Crnjanski. Andrićev institut latio se posla štampanja svih brojeva u jednoj svesci, u originalnom formatu. Priređivači su Milivoj Nenin i Gorana Raičević.

Nagrada "Liplje" za savremenu književnost dodijeljena je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo za roman "Vojnik ničije vojske" autora Ilije Gajice.

- Naša prisutnost se ogleda, prije svega, na udžbeničkoj produkciji koja nije mala i, naravno, pored toga izdajemo lijepu književnost, beletristiku, knjige za djecu. Naravno da smo ponosni na ovu nagradu koja nam je dodijeljena na sajmu. Ona će biti podstrek za sve buduće projekte, ali i potvrda za sve ono što smo do sada radili, a to je i nagrada "Zlatna sova" kojom je ista knjiga nagrađena - rekao je direktor Zavoda Rade Ristović.

Priznanje "Gomionica" za knjigu za djecu ove godine otišlo je u Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske za izdanje "Svetitelj Platon, episkop banjalučki" sinđela Platona Jovića. Izdavačka kuća "Pčelica izdavaštvo" u Čačak se vratila sa nagradom "Stuplje" za seriju knjiga "Deca čitaju srpsku istoriju" te publikacije "Kneginje i kraljice dinastije Obrenović" i "Kneginje i kraljice dinastije Karađorđević" Ivane B. Spasojević i zbirku pjesama "Zlato na svili" Slobodana Stanišića. Posebno priznanje 22. "Glasovog" Sajma knjige dodijeljeno je Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske za doprinos u oblasti nauke o književnosti, za izdanje "Petar Kočić, Sudanija". Poslije svečane dodjele nagrada upriličeno je druženje nagrađenih autora sa piscima na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Promovisana je "Sudanija - kritičko izdanje" nacionalne biblioteke, a nastavljena su i predstavljanja autora u okviru književnih susreta, pa su o svojim djelima govorili Tatjana Žitkova iz Litvanije, Radomir Uljarević iz Crne Gore, David Kecman Dako iz Srbije i Anđelko Anušić iz RS. U šetnji sajmom uživali su mnogobrojni školarci koji su, u organizovanim posjetama, tražili na štandovima omiljene naslove.

Nagrađen Vjačeslav Kuprijanov

Organizator Međunarodnih književnih susreta, koji se održavaju u okviru sajma, Udruženje književnika Republike Srpske, odlučio je da od ove godine ustanovi priznanje "Nagrada Međunarodnih književnih susreta". Ove godine njome se vjenčao ruski pisac Vjačeslav Kuprijanov koji je i otvorio "Glasovu" smotru. Odluku o nagradi donio je žiri, koji je radio u sastavu Ranko Pavlović, Sreten Vujković i Jelina Đurković.

Uručena "Zlatna sova"

Svečanost povodom dodjele književne nagrade "Zlatna sova" Iliji Gajici iz Beograda za djelo "Vojnik ničije vojske", za najbolji neobjavljeni roman na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, održana je u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Zavod ove godine proslavlja 25 godina uspješnog rada, a najveća književna nagrada u srpskoj "Zlatna sova" pet godina. Direktor Rade Ristović izrazio je nadu da će "Zlatna sova", kao i Zavod, i dalje trajati.

Vikend na sajmu

U subotu od 12 časova posjetioci mogu da prisustvuju promociji knjiga autora Alekseja Vrobela iz Engleske, Jana Gavura iz Slovačke te Mihajla Orlovića i Jeline Ćurković iz RS.

I ove godine Ljiljana Habjanović-Đurović posjetiće sajam te će u subotu, 16. septembra, potpisivati knjige od 11.30 na štandu Izdavačke kuće "Globosino Aleksandrija".

Književnik Milenko Stojičić u 13 časova promovisaće svoje "Metaknute priče", dok je za 19 časova zakazano zatvaranje 2. međunarodnih književnih susreta u restoranu "Slap" na Vrbasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana