Prodajna izložba djela Art simpozijum Jahorina

Srna
Prodajna izložba djela Art simpozijum Jahorina

Pale - Međunarodna likovna kolonija "ART simpozijum Jahorina" organizovaće sutra u Galeriji "Novi hram" u Sarajevu prodajnu izložbu slika iz svog umjetničkog fundusa za period 2003 – 2016. godina, pod pokroviteljstvom Ambasade Srbije u BiH.

"Riječ je o izložbi na kojoj ćemo našim prijateljima i ljubiteljima likovne umjetnosti ponuditi oko 60 umjetničkih ostvarenja rađenih u tehnikama ulje na platnu, akrilik i akvarel, različitih poetika i formata, čiji su autori slikari iz cijelog svijeta", rekao je Srni osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijuma Jahorina" Lazo Savić.


On je istakao da su u Udruženju "ART simpozijum Jahorina" bili primorani da se odluče na ovaj neuobičajeni korak jer je sve teže obezbijediti finansijska sredstva za kontinuirano održavanje Kolonije, za koju sve vrijeme, još od 2003. godine, vlada veliko interesovanje umjetnika sa raznih strana.

"Sredstva koja smo za naše projekte dobijali od resornih ministarstava i nadležnih institucija, te prijatelja i sponzora veoma su skromna i nedovoljna da održimo dostignuti umjetnički kvalitet žART simpozijum Jahorinaž u međunarodnim okvirima, zbog čega sam se obratio za pomoć svim prijateljima Kolonije, a među prvima je u pomoć priskočio ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević", naveo je Savić.

On je izrazio uvjerenje da će ova prodajna izložba naići na razumijevanje svih ljubitelja likovne umjetnosti i da će prijatelji jahorinske kolonije prepoznati da, u sve složenijim uslovima ekonomske krize u društvu, više nije dovoljan samo entuzijazam i dobra volja pojedinaca da bi ovaj višegodišnji projekat bio nastavljen i sljedeće, kao i narednih godina.

Izložba će biti otvorena 12. decembra, u Galeriji "Novi hram" u Sarajevu u 19.00 časova i biće otvorena do 16. decembra.

Ovaj jedinstveni događaj prati i Katalog slika namijenjenih za slobodnu prodaju u kome su predstavljeni autori iz Srbije, Italije, BiH, Bugarske, Španije, Ukrajine i drugih zemalja.

"Art simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice i od tada se redovno održava svake godine na Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana