Продајна изложба дјела Арт симпозијум Јахорина

Срна
Продајна изложба дјела Арт симпозијум Јахорина

Пале - Међународна ликовна колонија "АРТ симпозијум Јахорина" организоваће сутра у Галерији "Нови храм" у Сарајеву продајну изложбу слика из свог умјетничког фундуса за период 2003 – 2016. година, под покровитељством Амбасаде Србије у БиХ.

"Ријеч је о изложби на којој ћемо нашим пријатељима и љубитељима ликовне умјетности понудити око 60 умјетничких остварења рађених у техникама уље на платну, акрилик и акварел, различитих поетика и формата, чији су аутори сликари из цијелог свијета", рекао је Срни оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић.


Он је истакао да су у Удружењу "АРТ симпозијум Јахорина" били приморани да се одлуче на овај неуобичајени корак јер је све теже обезбиједити финансијска средства за континуирано одржавање Колоније, за коју све вријеме, још од 2003. године, влада велико интересовање умјетника са разних страна.

"Средства која смо за наше пројекте добијали од ресорних министарстава и надлежних институција, те пријатеља и спонзора веома су скромна и недовољна да одржимо достигнути умјетнички квалитет жАРТ симпозијум Јахоринаж у међународним оквирима, због чега сам се обратио за помоћ свим пријатељима Колоније, а међу првима је у помоћ прискочио амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић", навео је Савић.

Он је изразио увјерење да ће ова продајна изложба наићи на разумијевање свих љубитеља ликовне умјетности и да ће пријатељи јахоринске колоније препознати да, у све сложенијим условима економске кризе у друштву, више није довољан само ентузијазам и добра воља појединаца да би овај вишегодишњи пројекат био настављен и сљедеће, као и наредних година.

Изложба ће бити отворена 12. децембра, у Галерији "Нови храм" у Сарајеву у 19.00 часова и биће отворена до 16. децембра.

Овај јединствени догађај прати и Каталог слика намијењених за слободну продају у коме су представљени аутори из Србије, Италије, БиХ, Бугарске, Шпаније, Украјине и других земаља.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз изузетну подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево покојног Предрага Ласице и од тада се редовно одржава сваке године на Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Циљ ове реномиране културне манифестације јесте афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и држава у региону тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана