Prioritet Muzeja Stara Hercegovina proširenje postavki i adaptacija prostorija

Radmila Đević
Prioritet Muzeja Stara Hercegovina proširenje postavki i adaptacija prostorija

Foča - Obogaćivanje muzejskih postavki, adaptacija izložbenih prostora i predstavljanje novih samostalnih i gostujućih izložbi poznatih autora među najvažnijim su aktivnostima koje zaposleni u Muzeju "Stara Hercegovina" u Foči planiraju da realizuju tokom ove godine.

Uprkos teškim uslovima, ova respektabilna ustanova kulture, iza koje je više od šest decenija predanog rada, najbolji je čuvar i reprezent bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa fočanskog kraja, koji iz godine u godinu privlači sve više zainteresovanih. Fočanski muzej, koji je osnovan 1956. godine, lani je ugostio brojne izložbe domaćih i autora iz regiona, nastavio partnerstva sa muzejima i muzejskim profesionalcima širom Srpske i Srbije, ambasadama, Međureligijskim vijećem BiH, civilnim društvom, lokalnom zajednicom, visokoškolskim ustanovama, školama i sa mladima. Pored stalnih, lani su
pripremili i publici predstavili novu postavku "Foča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995", koja kroz 19 panoa, originalne predmete i kratki memorijalni film predočava činjenice o proteklom ratu u BiH.

Sa istim entuzijazmom ulaze i u ovu godinu, stavljajući akcenat na popularizaciju i predstavljanje stalnih postavki, ugošćavanje novih izložbi, kao i na pronalaženje, zaštitu i prezentovanje tragova kulturne prošlosti i istorije, ističe direktorka Snježana Kunarac.

- Plan nam je da u ovoj godini organizujemo izložbu slika u saradnji sa ovdašnjim Udruženjem likovnih umjetnika "Ton" i slikarom Dragom Ivanovićem, koji je porijeklom iz Foče. Kroz dobru postojeću saradnju sa Muzejom rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca planiramo da realizujemo izložbu
"Đeneral Božidar Terzić", njihovu originalnu postavku, a sa ovom ustanovom organizovaćemo i predavanje o Obrenovićima. Uslijediće izložba slika Leksa Tomaševića, prvog školovanog slikara iz Foče, čija djela imaju tretman nacionalnog blaga i nalaze se u Umjetničkoj galeriji BiH - navela je Kunarčeva.

Među zadacima je i modernizacija i proširenje postojećih postavki, ali i izložbenih prostora.

- U planu je proširenje postojeće postavke o doktoru Ristu Jeremiću, prvom akademiku iz Foče. Trenutno je predstavljena bogata biografija ovog velikana i dio njegovih prepiski, a ove godine stavićemo akcenat na sportske, kulturne, društvene organizacije u čijem je osnivanju učestvovao. S obzirom na to da raspolažemo bogatim muzejskim fondom, koji treba posebno čuvati i njegovati, neophodna je nabavka adekvatnih vitrina i rasvjete, a planiramo i adaptirati prostoriju u kojoj je stalna muzejska postavka povezana sa fočanskim periodom NOB-a - rekla je Kunarac.

Posjeta

Na godišnjem nivou kroz Muzej "Stara Hercegovina" prođe više od 3.000 posjetilaca. Najviše posjeta bilježi se tokom turističke sezone, od maja do oktobra, kada i najviše stranaca pohrli da se upozna sa bogatom istorijom i znamenitostima Foče.
- Sve više je posjetilaca iz svih zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Kanade, Slovenije, Engleske… Najveće interesovanje vlada za našu etnografsku postavku, ali i za postavku "Fočanski period NOB-a" - istakla je Snježana Kunarac.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana