Princip 68 premijerno u Banjaluci

Aleksandra Glišić
Princip 68 premijerno u Banjaluci

Banjaluka - Posjetioci Banskog dvora Kulturnog centra imaju priliku da pogledaju djela Velimira Iliševića, koji je jedan od deset vodećih savremenih umjetnika u Švajcarskoj.

Ilišević, koji se banjalučkoj publici predstavlja izložbom "Staništa duha", zvanično otvorenom u utorak uveče, svoje radove izlagao je u renomiranim galerijskim prostorima u Švajcarskoj, Španiji, Njemačkoj, Sloveniji, Italiji, BiH i Srbiji.

- Ova izložba obuhvata više od pedeset radova koji su nastali u posljednje tri godine. Premijerno u Banjaluci predstavljam ciklus "Princip 68", posvećen Gavrilu Principu. Takođe, izložba će poslije Prijedora i Banjaluke biti otvorena u Trebinju - rekao je Ilišević.

U Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića izložena su Iliševićeva djela velikog formata rađena tehnikom ulje na platnu, kao i crteži.

Urednik likovnog programa u Banskom dvoru akademski slikar Slobodan Vidović ističe da ova postavka predstavlja presjek rada umjetnika. 

- Zanimljivo je da se Ilišević bavi crtežom, odnosno raznim tehnikama crteža. Na njegovim djelima vidi se jedan vrlo intiman svijet, lična priča, na tragovima apstrakcije osamdesetih koju on u ovom vremenu predstavlja na novi način - primjećuje Vidović.

Naglašava da je vrijednost izložbe i u činjenici da banjalučka publika nema priliku često da vidi ovakva djela.

- Velimir Ilišević uživa veliki ugled među umjetnicima u Švajcarskoj. O tome koliko je cijenjen govori i činjenica da je dobio državni atelje u Parizu, gdje će boraviti šest mjeseci. On je svojevrstan ambasador srpske kulture i umjetnosti u Evropi. Moramo biti ponosni na njega. Sada je za vrijeme odmora u Francuskoj napravio 60 crteža - kaže galerista i kolekcionar Lazar Vujić, koji je u svijetu umjetnosti više od pet decenija i prisustvovao je otvaranju izložbe.

Biblioteka

- Velimir Ilišević je "Ciklus 68" prije tri godine poklonio Filološkom fakultetu kao svoj doprinos ideji stvaranja naše biblioteke. Sada je ciklus pozajmljen za ovu izložbu - kaže dekan Filološkog fakulteta u Banjaluci Mladenko Sadžak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana