Принцип 68 премијерно у Бањалуци

Александра Глишић
Принцип 68 премијерно у Бањалуци

Бањалука - Посјетиоци Банског двора Културног центра имају прилику да погледају дјела Велимира Илишевића, који је један од десет водећих савремених умјетника у Швајцарској.

Илишевић, који се бањалучкој публици представља изложбом "Станишта духа", званично отвореном у уторак увече, своје радове излагао је у реномираним галеријским просторима у Швајцарској, Шпанији, Њемачкој, Словенији, Италији, БиХ и Србији.

- Ова изложба обухвата више од педесет радова који су настали у посљедње три године. Премијерно у Бањалуци представљам циклус "Принцип 68", посвећен Гаврилу Принципу. Такође, изложба ће послије Приједора и Бањалуке бити отворена у Требињу - рекао је Илишевић.

У Салону бана Светислава Тисе Милосављевића изложена су Илишевићева дјела великог формата рађена техником уље на платну, као и цртежи.

Уредник ликовног програма у Банском двору академски сликар Слободан Видовић истиче да ова поставка представља пресјек рада умјетника. 

- Занимљиво је да се Илишевић бави цртежом, односно разним техникама цртежа. На његовим дјелима види се један врло интиман свијет, лична прича, на траговима апстракције осамдесетих коју он у овом времену представља на нови начин - примјећује Видовић.

Наглашава да је вриједност изложбе и у чињеници да бањалучка публика нема прилику често да види оваква дјела.

- Велимир Илишевић ужива велики углед међу умјетницима у Швајцарској. О томе колико је цијењен говори и чињеница да је добио државни атеље у Паризу, гдје ће боравити шест мјесеци. Он је својеврстан амбасадор српске културе и умјетности у Европи. Морамо бити поносни на њега. Сада је за вријеме одмора у Француској направио 60 цртежа - каже галериста и колекционар Лазар Вујић, који је у свијету умјетности више од пет деценија и присуствовао је отварању изложбе.

Библиотека

- Велимир Илишевић је "Циклус 68" прије три године поклонио Филолошком факултету као свој допринос идеји стварања наше библиотеке. Сада је циклус позајмљен за ову изложбу - каже декан Филолошког факултета у Бањалуци Младенко Саџак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана