Prikazan film U plavetnilo

Srna
Prikazan film U plavetnilo

Mokra Gora - U okviru takmičarskog programa Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", večeras je u bioskopu "Prokleta avlija" na Mećavniku prikazan film "U plavetnilo", čiji je autor Antoneta Alamat Kusijanović iz Hrvatske.

Kratkometražni film "U plavetnilo" je napeta priča o odrastanju koja se odigrava na kamenitim liticama ostrva na Jadranu. Film govori o hrvatskoj porodici koja je bačena na ostrvo i otkriva prikriveno nasilje među roditeljima, ljubavnicima i njihovom djecom.

"To je film koji smo snimali u Dubrovniku i već je prikazivan na brojnim evropskim festivalima. Scenario sam pisala dvije godine, a razrađivala sam ga u Kolumbiji dok sam studirala", rekla je Kusijanovićeva.

Film je dobio pohvalu žirija na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, nagradu Omladinskog žirija na 63. Filmskom festivalu u Oberhauzenu, nagradu "Srce Sarajeva", a nominovan je i za studentskog "Oskara".

Kusijanovićeva je navela da je Mećavnik nevjerovatno mjesto i da među učesnicima vlada atmosfera bliskosti.

"Ovdje su svi veoma povezani, publika gleda filmove i priča o festivalu, a sve ovo je kao film o filmu", naglasila je Kusijanovićeva.

Gost festivala, istoričar umjetnosti Marijana Filipović iz Beograda, rekla je da na "Kustendorf" dolazi niz godina.

"Ovo je glavni kulturni događaj na ovim prostorima. Drago mi je što se veliki broj ljudi iz celog sveta nađe na jednom mestu i razmenjuje ideje i što je tu zastupljen koncept umetničke borbe protiv komercijalnih stvari", dodala je Filipovićeva.

Ona je istakla da ju je "Kustendorf" inspirisao da napravi jedan kraći film i da je omogućio da uči i istraži svoja interesovanja u sferi filma.

"Ovde imamo priliku da razgovaramo sa režiserima, da nam prenesu svoja iskustva i da nas ohrabre", rekla je Filipovićeva.

Ona je naglasila da su u takmičarskom programu festivala filmovi koji imaju specifičnu poetiku, te da je riječ o odabranim filmovima.

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" otvoren je sinoć i trajaće do nedjelje, 21. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana