Приједорска галерија добија име Сретена Стојановића

Снежана Тасић
Приједорска галерија добија име Сретена Стојановића

Приједор – "Галерија '96" у Приједору понијеће име Сретен Стојановић одајући почаст највећем српском вајару који је рођен у овом граду.

- До 2. марта за када је најављена сљедећа изложба галерија ће промијенити име и зваће се "Сретен Стојановић" по  једном од најзначајнијих Приједорчанина - рекао је директор Галерије Тихомир Илијашевић.

Прву изложбу организовали су у децембру 2001. године, а отварање поставке дјела професора из Новог Сада Слободана Кнежевића Абија, чији  је професор био Сретен Стојановић најављено је управо за 2. март.

- У Приједору нема конкуренције када је у питању име за умјетничку галерији, ми имамо једног јединог  и то је Сретен Стојановић. То се једноставно морало догодити. У овом граду сада постоји једна улица са његовим именом и то са десет кућних бројева, а то је можда највећи човјек који је ходао  овим градом - каже Илијашевић.

Најавио је да ће у Галерији од 6. априла излагати Миленко Јеремић, истакнути сценограф који ове године обиљежава пет деценија умјетничког рада.

- Ријеч је о аутору који је радио сцену за све најзначајније филмове и серије, сарађивао је и са Емиром Кустурицом. У Приједору је радио на филму "Доктор Младен" и добитник је бројних награда. То је разлог више да он овдје обиљежи 50 година каријере - сматра Илијашевић.

Најавио је да ће 11. маја у Галерији бити отворена изложба дјела чији је аутор Добри Стојановић, од 15. јуна Милан Пантелић.

- Фестивал цртежа и музике почеће 6. јула и ове године је тема зграфито, то је техника која до сада није виђена овдје и која се ради у малтеру и рељефу и бојом. Настављамо сарадњу са Факултетом примењених уметности у Београду, а гостоваће професори и студенти - казао је Илијашевић.

Пред публиком ће се наћи и цртежи малих формата, а ову изложбу организоваће у сарадњи са Музејом Козаре. Планирана је и изложба радова професорице Иванке Живковић.

До краја године у Галерији ће угостити и Милана Сташевића и професора Слободана Кајтеза, који је прошле године био ментор учесницима Фестивала цртежа и музике.

У програму ће бити изложбе афирмисаних, али и младих умјетника различитих ликовних приступа, поетика и техника. Гости Галерије биће графичари, сликари, аутори перформанса, али неће изостати ни музички и књижевни садржаји.

Илијашевић истиче да су имали бројне посјетиоце током 2017. године.

- Имали смо на 11 прошлогодишњих изложби  по тридесетак посјетилаца дневно уз фестивал, књижевне промоције и концерте - присјетио се Илијашевић.

Стваралац и педагог

Сретен Стојановић (Приједор, 2. фебруар 1898 - Београд, 29. октобар 1960) је био српски академски вајар, цртач, акварелиста, теоретичар, ликовни критичар и педагог. Био је један од првих професора на Академији ликовних уметности у Београду. Такође, био је члан Српске академије наука и уметности (САНУ), изабран је 1950. године за дописног, а од 1959. године за редовног члана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана