Prijedor: Stalna postavka sa potpisom priznatih umjetnika

Snežana Tasić
Prijedor: Stalna postavka sa potpisom priznatih umjetnika

Prijedor - Iza stotinjak likovnih umjetnika, koji su učestvovali u radu Likovne kolonije "Sreten Stojanović", u proteklih deset godina ostalo je više od dvije stotine radova u fundusu Muzeja Kozare i gradske uprave, kao organizatora ove manifestacije.

Za razliku od većine opština ili gradova u kojima se održavaju likovne kolonije, Prijedor je jedan od rijetkih koji radove nastale u njima ne skrivaju od očiju javnost u raznim podrumima i depoima. Načelnik Odjeljenja društvenih djelatnosti Ljiljana Babić potvrdila je da više od polovine tih radova krase zidove hodnika i kancelarijske prostore zgrade gradske uprave Prijedor.

- Ponosni smo na to kako smo uredili radni prostor i to sve podsjeća na jednu trajno otvorenu izložbu čiji se kapacitet stalno proširuje - kazala je Babićeva.

Akademski slikar Predrag Marjanović, koji je bio jedan od idejnih pokretača i osnivača kolonije, učesnik, te selektor u dva mandata, ističe da je izbor autora zavisio od selektora i da su na Kozari prethodnih godina stvarala možda i najveća slikarska i svjetski poznata i priznata imena, ali i svi članovi avangardne grupe "Protok".

- Mi nismo robovali tiražu, odnosno masovnosti, već smo išli ciljano na kvalitet, prije svega, i ovih radova koji krase zidove zgrade gradske uprave. Kvalitetom se ne bi postidjela ni neka veća galerija, budući da sve izgleda kao jedna velika izložba - kazao je Marjanović.

On je dodao da nema svrhe da ti radovi stoje u nekakvih arhivama održanih kolonija.

- Slike smo izložili u frekventnim prostorima gdje dolaze i stranci koji mogu vidjeti te radove, kao i naši sugrađani koji možda nemaju naviku da posjećuju izložbe - kazao je Marjanović.

On je dodao da je kvalitet radova neosporan, pogotovo što prioritet nije ni bio da rad nastane isključivo na koloniji.

- Njeni učesnici su znali da nam donesu gotove radove, čime su se predstavili u pravom svjetlu i sa onim što inače rade, budući da je inspiracija relativna stvar i niko nije mogao garantovati hoće li je imati baš u vrijeme trajanja kolonije - kazao je Marjanović.

Inače, Likovna kolonija "Sreten Stojanović" održava se svake godine početkom avgusta u lapidarijumu Muzeja Kozare, dok se ranije održavala na Kozari. U njenom radu do sada su učestvovali: Milan Krajnović, Mladen Miljanović, Mile Grozdanić, Borjana Mrđa, Zvjezdana Veselinović, Radenko Milak, Danko Brkić, Radovan Kragulj, Branko Miljuš, Ljubo Stahov, Mladen Karan, Zoran Banović, Biljana Gavranović, Drago Handanović, Sonja Bikić, Zoran Radonjić, Silva Vujović, Zoran Sovilj, Drago Dragić, Nenad Malešević, Milutin Kopanja, Dušan Đokić, Sonja Briski, Miodrag Manojlović, Boris Glamočanin, Tihomir Ilijašević, Predrag Marjanović i mnogi drugi.

Fundus

Budući da su prema pravilniku kolonije svi autori dužni da ostave po dva rada, ostali radovi pripadaju fundusu Muzeja Kozare, koji se na taj način stalno uvećava. Radovi sa svake kolonije izlažu se na izložbi koja bude otvorena u okviru Književnih susreta na Kozari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana