Prijedor: Otvorena izložbaFotografike vide brđanin

Srna
Prijedor: Otvorena izložbaFotografike vide brđanin

Prijedor - U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba "FotoGrafike" diplomiranog grafičara i magistra fotografije Vide Brđanin iz Banjaluke.

Brđaninova se prijedorskoj publici predstavila sa 18 radova nastalih od 2013. godine do danas.

Otvarajući izložbu direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je da je ovo prva ovogodišnja izložba koja je i jednoglasni izbor Umjetničkog savjeta ove ustanove, na konkursu za ovogodišnju izlagačku sezonu u Muzeju.

Prema njegovim riječima, izložba je zanimljiva vizuelno, ali i po nastanku.

"To se desilo tokom boravka autorke na Likovnoj koloniji u Širokom Brijegu kada su učesnici fotografisali neku deponiju. U namjeri da izbjegne klasični pristup fotografiji, Vida se odlučila da dijelove lima, površine starih kamiona i asvalta kadrira tako da naglasi detalj. Tako se desio fantastičan spoj, da ona istovremeno ima grafike u najklasičnijem smislu te riječi, a istovremeno i fotografiju", pojasnio je Radonjić.

Vida Brđanin rekla je da je riječ o fotografijama koje vizuelno veoma liče na tradicionalne grafičke tehnike bakropis i akvatintu.

"Pred vama su realni prikazi i to su uglavnom crteži nastali u rđi, prirodnim putem ili na nekoj dasci, teksture su različite, skidanje boja itd. Sama priroda je slikala, ja sam samo dokumentovala njene gotove radove", objasnila je autorka.

Vida Brđanin rođena je u Sarajevu, a živi u Banjaluci. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH. Ovo je njena treća samostalna izložba koja će u Muzeju Kozare biti otvorena do 15. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana