Приједор: Отворена изложбаФотографике виде брђанин

Приједор: Отворена изложбаФотографике виде брђанин 22.03.2018 23:34 | Срна

Приједор - У Музеју Козаре вечерас је отворена изложба "ФотоГрафике" дипломираног графичара и магистра фотографије Виде Брђанин из Бањалуке.

Брђанинова се приједорској публици представила са 18 радова насталих од 2013. године до данас.

Отварајући изложбу директор Музеја Зоран Радоњић рекао је да је ово прва овогодишња изложба која је и једногласни избор Умјетничког савјета ове установе, на конкурсу за овогодишњу излагачку сезону у Музеју.

Према његовим ријечима, изложба је занимљива визуелно, али и по настанку.

"То се десило током боравка ауторке на Ликовној колонији у Широком Бријегу када су учесници фотографисали неку депонију. У намјери да избјегне класични приступ фотографији, Вида се одлучила да дијелове лима, површине старих камиона и асвалта кадрира тако да нагласи детаљ. Тако се десио фантастичан спој, да она истовремено има графике у најкласичнијем смислу те ријечи, а истовремено и фотографију", појаснио је Радоњић.

Вида Брђанин рекла је да је ријеч о фотографијама које визуелно веома личе на традиционалне графичке технике бакропис и акватинту.

"Пред вама су реални прикази и то су углавном цртежи настали у рђи, природним путем или на некој дасци, текстуре су различите, скидање боја итд. Сама природа је сликала, ја сам само документовала њене готове радове", објаснила је ауторка.

Вида Брђанин рођена је у Сарајеву, а живи у Бањалуци. Члан је Удружења ликовних умјетника примијењених умјетности БиХ. Ово је њена трећа самостална изложба која ће у Музеју Козаре бити отворена до 15. априла.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица