Prijedor: Otvorena izložba eksponata Doba viteštva

Srna
Prijedor: Otvorena izložba eksponata Doba viteštva

Prijedor - U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba eksponata pod nazivom "Doba viteštva-oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika" koji pripadaju zbirci srednjevjekovnog oružja i vojne opreme Muzeja Republike Srpske.

Izložba obuhvata 18 eksponata sa područja Krajine kao što su mačevi, bodila kopalja, buzdovani, sjekire, te verižni oklop koji je pronađen u okolini Sanskog Mosta i spada među najbolje očuvane primjerke srednjovjekovnih oklopa na ovim prostorima.


Autor izložbe viši kustos Muzeja Republike Srpske Janko Vračar istakao je da je prvi od eksponata obuhvaćenih izložbom pronađen 1932. godine, a da je posljednji u zbirku stigao 2012. godine.

"Najstariji izloženi eksponat je bodilo koplja iz 11. vijeka, a najbolje očuvano hladno srednjovjekovno oružje je mač iz 14. vijeka koji je slučajno pronađen u rijeci Uni na području Kozarske Dubice", rekao je Vračar.

On je dodao da se tokom perioda od 80 godina kontinuirano prikuplja muzejska građa s ovog područja i da se može reći da Muzej Republike Srpske posjeduje najbogatiju zbirku srednjovjekovnog oružja u Srpskoj.

Kustos istoričar u Muzeju Kozare Nataša Tošanović istakla je da ova izložba na zanimljiv način približava posjetiocu jedan segment srednjovjekovne prošlosti, život ratnika, način njihovog ratovanja, kao i oružje koje su koristili.

Izložbe će u Muzeju Kozare biti otvorena do 10. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana