Приједор: Одржана трибина Бесједа о Андрићу

Срна
Приједор: Одржана трибина Бесједа о Андрићу

Приједор - У Градској читаоници у Приједору вечерас је одржана трибина посвећена 125 година од рођења нобеловца Иве Андрића.

На трибини под називом "Бесједа о Андрићу" говорио је професор Филолошког факултета у Београду Јован Делић.


"Ако гледамо са ове дистанце на Андрићево дело, ми немамо бољих есеја у нашој књижевности, нити ће их ускоро бити, од његових жЊегош као трагичан јунак косовске мислиж и жРазговор са Гојомж, те есеја жМостовиж који је темељ његове идеје о мостовима и неких његових чувених романа", рекао је Делић.

Он је додао да су Андрићеви романи својом разноврсношћу достигли ниво који тешко ко може да досегне.

"Очигледно да је реч о вансеријском дару, писцу и енергији. Кад погледате његов однос према језику, народу и статусу писца и понашање у најтрагичнијем тренутку какви су они које доносе ратови", рекао је Делић.

Он је истакао да је Први свјетски рат веома утицао на Андрићево формирање и његову еволуцију, па је од ангажованог и екстровертног човјека настао је повучен, док је у Другом свјетском рату дијелио судбину свог народа, што се види у његовим романима.

Јован Делић је предсједник жирија 45. Књижевних сусрета на Козари који је данас у Приједору саопштио одлуку о додјели награде "Књижевни вијенац Козаре" Миловану Данојлићу.

Вечерашња трибина је дио програма 45. Књижевних сусрета на Козари који ће се, осим званичних догађаја 15. и 16. септембра, одвијати у разним сегментима цијелог мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана