Priče stare Foče kroz slike i crteže

Radmila Đević
Priče stare Foče kroz slike i crteže

Foča - Izložba slika "Mali format: slike, crteži i objekti", na kojoj dominiraju motivi i znamenitosti Foče, otvorena je u galeriji Muzeja "Stara Hercegovina".

Na 36 malih ulja na platnu predstavilo se 14 slikara iz Foče i onih koji su porijeklom iz ove opštine, a žive u drugim gradovima i državama.

Ljubitelji umjetnosti i slikarstva imali su priliku da uživaju u slikama sa motivima Sat kule, Hrama Svetog Save, kanjona Sutjeske, raftinga, spomenika na Tjentištu i ostalih lokalnih znamenitosti i prirodnih bogatstava.

- Porijeklom sam iz Foče, a živim u Čačku, i jako mi je drago da kada dođem ovdje mogu da vidim moj grad oslikan u punom svom sjaju, sa najljepšim motivima koji ga krase i čine njegovu suštinu - kaže Danica Blazinić, posjetilac izložbe.

Iako brojni autori nisu mogli da prisustvuju izložbi, njihovi najbliži svojim dolaskom posvjedočili su da su u vezi sa Fočom i umjetnošću, koja u ovoj lokalnoj zajednici živi i privlači sve veći broj zaljubljenika. Među njima su i roditelji autora slika Bojana Vidovića, Miroslava i Mile Vidović.

- Moj sin nije trenutno tu, u Kanadi je, ima izložbu, ali nije propustio priliku da ipak svojim djelima da doprinos i ovoj izložbi kratke umjetničke forme u Foči. Ovo je odlična ideja i prilika za afirmaciju mladih umjetnika - kaže Miroslava Vidović.

Slike, nastale za nepun mjesec, iako minijature, mnogo toga govore o Foči, njenoj okolini, istoriji i ogledalo su njenog kulturnog života.

- Ova raznovrsnost slika svjedoči o tome da svaki autor ima svoje viđenje svijeta koji ga okružuje, što doprinosi većoj originalnosti likovnih djela. Ovo je zaista jedan važan događaj, praznik za oči, koji ovom malom mjestu mnogo znači - rekao je slikar Radmilo Kovačević.

Ideja za izložbu potekla je od slikara Danila Ivanovića, Fočaka, koji živi i radi u Norveškoj. Rukovodstvo Muzeja prepoznalo je njegovu ideju i fočanskoj publici dokazalo da je umjetnost jedan od načina njegovanja istorije i kulture.

Ljubitelji kratke umjetničke forme izložbu mogu pogledati narednih 14 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana