Приче старе Фоче кроз слике и цртеже

Радмила Ђевић
Приче старе Фоче кроз слике и цртеже

Фоча - Изложба слика "Мали формат: слике, цртежи и објекти", на којој доминирају мотиви и знаменитости Фоче, отворена је у галерији Музеја "Стара Херцеговина".

На 36 малих уља на платну представило се 14 сликара из Фоче и оних који су поријеклом из ове општине, а живе у другим градовима и државама.

Љубитељи умјетности и сликарства имали су прилику да уживају у сликама са мотивима Сат куле, Храма Светог Саве, кањона Сутјеске, рафтинга, споменика на Тјентишту и осталих локалних знаменитости и природних богатстава.

- Поријеклом сам из Фоче, а живим у Чачку, и јако ми је драго да када дођем овдје могу да видим мој град осликан у пуном свом сјају, са најљепшим мотивима који га красе и чине његову суштину - каже Даница Блазинић, посјетилац изложбе.

Иако бројни аутори нису могли да присуствују изложби, њихови најближи својим доласком посвједочили су да су у вези са Фочом и умјетношћу, која у овој локалној заједници живи и привлачи све већи број заљубљеника. Међу њима су и родитељи аутора слика Бојана Видовића, Мирослава и Миле Видовић.

- Мој син није тренутно ту, у Канади је, има изложбу, али није пропустио прилику да ипак својим дјелима да допринос и овој изложби кратке умјетничке форме у Фочи. Ово је одлична идеја и прилика за афирмацију младих умјетника - каже Мирослава Видовић.

Слике, настале за непун мјесец, иако минијатуре, много тога говоре о Фочи, њеној околини, историји и огледало су њеног културног живота.

- Ова разноврсност слика свједочи о томе да сваки аутор има своје виђење свијета који га окружује, што доприноси већој оригиналности ликовних дјела. Ово је заиста један важан догађај, празник за очи, који овом малом мјесту много значи - рекао је сликар Радмило Ковачевић.

Идеја за изложбу потекла је од сликара Данила Ивановића, Фочака, који живи и ради у Норвешкој. Руководство Музеја препознало је његову идеју и фочанској публици доказало да је умјетност један од начина његовања историје и културе.

Љубитељи кратке умјетничке форме изложбу могу погледати наредних 14 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана