Priče slavnih omiljene čitaocima

Cvija Mrkonjić
Priče slavnih omiljene čitaocima

Banjaluka - Slavne ličnosti sve češće se odlučuju da priče o svom životu pretoče u knjige, a radoznali čitaoci željni senzacije i neotkrivenih detalja o idolima rado čitaju ova štiva.

Nedavno je i slavna italijanska glumica Sofija Loren najavila da piše autobiografiju naslovljenu "Yesterday, Today and Tomorrow: My Life as a Fairy Tale". Ona je potpisala ugovor sa izdavačkom kućom "Atrija Buks", a knjiga bi trebalo da bude objavljena 2. decembra.

Prema najavama izdavača, 79-godišinja glumica piše o tome kako je iz siromaštva tokom Drugog svjetskog rata dostigla svjetsku slavu. U djelu se očekuju i detalji o njenom odnosu sa glumcima Kerijem Grantom i Ričardom Bartonom, kao i suprugom Karlom Pontijem.

Biografije koje otkrivaju nove pikantne detalje iz života poznatih ličnosti preplavile su police knjižara, ali se mogu pronaći i na kioscima, pa i u marketima. Međutim, poznate ličnosti ne pišu samo autobiografije, već se oprobavaju kao pjesnici ili autori romana beletristike.

"Selebriti književnost", pod kojim je nazivom poznata ova vrsta štiva, uspješno osvaja i publiku koja, sudeći po prodaji ovih knjiga, obožava da čita o tuđim uzbudljivim životima. Kao autori knjiga prvi su se pojavili svjetski poznati glumci, pjevači, modeli..., a ubrzo su i poznate ličnosti iz regiona uzele olovke u ruke i prionule na posao.

Jedna od najpoznatijih i najpotresnijih autobiografskih priča je knjiga svjetski poznate manekenke Varis Dirije "Pustinjski cvijet". To je djelo o njenom djetinjstvu u Africi, gdje se i danas njeguje tradicija obrezivanja djevojčica, te o bijegu od udaje za starca i tome kako je postala gospodar svjetskih modnih pista. Priča ima i nastavak "Pustinjska zora".

Kit Ričards u djelu "Život" opisuje kako je to kada si jedna od najvećih rok zvijezda na svijetu, a pop muzičar Sting u "Raštimovanoj muzici" iskreno i bez uljepšavanja ispreda svoju priču. Među piscima-umjetnicima iz Srbije izdvajaju se glumice Ivana Mihić sa romanom "Moj jedini život" i jedna od najpoznatijih pozorišnih, filmskih i TV glumica Mira Stupica sa "Šakom soli".

Rade Šerbedžija se osim u glumi i muzici iskazao i u pisanoj riječi, objavivši dvije zbirke pjesama i autobiografiju "Do poslednjeg daha". Frontmen kultne grupe "Azra" Branimir Džoni Štulić napisao je stihovanu biografiju "Smijurija u mjerama", čiji su primjerci "planuli" čim su izašli u prodaju, a u ogromnom tiražu primjerke knjiga prodali su i Bora Đorđević i Đorđe Balašević.

Glavni urednik u beogradskoj Izdavačkoj kući "Arhipelag" Gojko Božović istakao je da je tehnološki napredak omogućio brži i lakši nastanak knjiga.

- Demokratizovan je pristup pisanju i objavljivanju. Sada knjiga ima više nego ikada na svetu, ali se one čitaju mnogo manje, jer je tržište prezasićeno - naveo je Božović.

Kaže da su nekadašnje forme prepoznavanja i vrednovanja knjiga izgubile prestiž i cijenu, ali se pojavio marketing koji pozicionira djela na tržištu.

- Kada je reč o biografijama poznatih ličnosti, marketing je najjednostavniji, jer samo ime autora je najbolja vrsta reklame - kazao je Božović.

Prema njegovom mišljenju ovo štivo ima prednost, jer izdavač nema potrebe da ulaže u marketing, a autori su najbolja garancija njihovog tržišnog uspjeha. Božović ističe da takve knjige imaju veoma visok tržišni potencijal, ali se to ne može izjednačavati sa umjetničkom vrijednošću.

Sa glavnim urednikom "Arhipelaga" saglasan je i književnik i autor romana "Top je bio vreo", po kome je snimljen istoimeni film, Vladimir Kecmanović.

On potvrđuje da su biografije poznatih ličnosti knjige sa velikim tržišnim potencijalom i da ih zbog toga ima sve više.

- Kvalitet ovih, kao i drugih knjiga, je šarolik i zavisi od zanimljivosti konkretne biografije i veštine onoga ko je piše. Pisanje biografije za nekoga je biznis kao i sve drugo i u tome nema ništa apriori loše - kazao je Kecmanović.

Kaže da bi pristao da piše tuđu biografiju ako bi ponuda bila primamljiva.

Psiholog Aleksandar Milić smatra da je sastavni dio želje za dokazivanjem i proširenje informacija o sebi, što slavne ličnosti koriste.

- Poznati ljudi pokušavaju da na taj način ojačaju svoj identitet, vole da budu u centru pažnje - kazao je Milić.

Tvrdi da je sastavni dio ljudske psihe želja za "ulaženjem" u tuđe živote.

- Bavljenje više tuđim životom, a manje svojim nekima predstavlja satisfakciju - zaključio je Milić.

Dr Nele Karajlić 

Autobiografija frontmena grupe "Zabranjeno pušenje" Nenada Jankovića, poznatijeg kao dr Nele Karajlić, "Fajront u Sarajevu" za samo sedam dana rasprodata je u 20.000 primjeraka. Nele je kazao da je namjeravao da opiše čudan i mističan svijet koji ga je okruživao i zanos jedne generacije koja je ušla u rok muziku, ali je na kraju ispalo da je to priča o njegovom nesporazumu sa gradom u kojem je rođen.:

Autobiografije životinja 

Specifični trend objavljivanja biografija i autobiografija kućnih ljubimaca započeo je 2009. godine kada se pojavila "Me Cheeta". Autor Džejms Lever napisao je knjigu iz perspektive ostarjele šimpanze iz filmova o Tarzanu. Lever je nominovan za književnu nagradu "Buker", a roman je prodat u 50.000 primjeraka. Ubrzo je uslijedila i biografija "Buvvles: My Secret Diary, From Swaziland to Neverland", zasnovana na životu šimpanze Majkla Džeksona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana