Приче славних омиљене читаоцима

Цвија Мркоњић
Приче славних омиљене читаоцима

Бањалука - Славне личности све чешће се одлучују да приче о свом животу преточе у књиге, а радознали читаоци жељни сензације и неоткривених детаља о идолима радо читају ова штива.

Недавно је и славна италијанска глумица Софија Лорен најавила да пише аутобиографију насловљену "Yesterday, Today and Tomorrow: My Life as a Fairy Tale". Она је потписала уговор са издавачком кућом "Атрија Букс", а књига би требало да буде објављена 2. децембра.

Према најавама издавача, 79-годишиња глумица пише о томе како је из сиромаштва током Другог свјетског рата достигла свјетску славу. У дјелу се очекују и детаљи о њеном односу са глумцима Керијем Грантом и Ричардом Бартоном, као и супругом Карлом Понтијем.

Биографије које откривају нове пикантне детаље из живота познатих личности преплавиле су полице књижара, али се могу пронаћи и на киосцима, па и у маркетима. Међутим, познате личности не пишу само аутобиографије, већ се опробавају као пјесници или аутори романа белетристике.

"Селебрити књижевност", под којим је називом позната ова врста штива, успјешно осваја и публику која, судећи по продаји ових књига, обожава да чита о туђим узбудљивим животима. Као аутори књига први су се појавили свјетски познати глумци, пјевачи, модели..., а убрзо су и познате личности из региона узеле оловке у руке и прионуле на посао.

Једна од најпознатијих и најпотреснијих аутобиографских прича је књига свјетски познате манекенке Варис Дирије "Пустињски цвијет". То је дјело о њеном дјетињству у Африци, гдје се и данас његује традиција обрезивања дјевојчица, те о бијегу од удаје за старца и томе како је постала господар свјетских модних писта. Прича има и наставак "Пустињска зора".

Кит Ричардс у дјелу "Живот" описује како је то када си једна од највећих рок звијезда на свијету, а поп музичар Стинг у "Раштимованој музици" искрено и без уљепшавања испреда своју причу. Међу писцима-умјетницима из Србије издвајају се глумице Ивана Михић са романом "Мој једини живот" и једна од најпознатијих позоришних, филмских и ТВ глумица Мира Ступица са "Шаком соли".

Раде Шербеџија се осим у глуми и музици исказао и у писаној ријечи, објавивши двије збирке пјесама и аутобиографију "До последњег даха". Фронтмен култне групе "Азра" Бранимир Џони Штулић написао је стиховану биографију "Смијурија у мјерама", чији су примјерци "планули" чим су изашли у продају, а у огромном тиражу примјерке књига продали су и Бора Ђорђевић и Ђорђе Балашевић.

Главни уредник у београдској Издавачкој кући "Архипелаг" Гојко Божовић истакао је да је технолошки напредак омогућио бржи и лакши настанак књига.

- Демократизован је приступ писању и објављивању. Сада књига има више него икада на свету, али се оне читају много мање, јер је тржиште презасићено - навео је Божовић.

Каже да су некадашње форме препознавања и вредновања књига изгубиле престиж и цијену, али се појавио маркетинг који позиционира дјела на тржишту.

- Када је реч о биографијама познатих личности, маркетинг је најједноставнији, јер само име аутора је најбоља врста рекламе - казао је Божовић.

Према његовом мишљењу ово штиво има предност, јер издавач нема потребе да улаже у маркетинг, а аутори су најбоља гаранција њиховог тржишног успјеха. Божовић истиче да такве књиге имају веома висок тржишни потенцијал, али се то не може изједначавати са умјетничком вриједношћу.

Са главним уредником "Архипелага" сагласан је и књижевник и аутор романа "Топ је био врео", по коме је снимљен истоимени филм, Владимир Кецмановић.

Он потврђује да су биографије познатих личности књиге са великим тржишним потенцијалом и да их због тога има све више.

- Квалитет ових, као и других књига, је шаролик и зависи од занимљивости конкретне биографије и вештине онога ко је пише. Писање биографије за некога је бизнис као и све друго и у томе нема ништа априори лоше - казао је Кецмановић.

Каже да би пристао да пише туђу биографију ако би понуда била примамљива.

Психолог Александар Милић сматра да је саставни дио жеље за доказивањем и проширење информација о себи, што славне личности користе.

- Познати људи покушавају да на тај начин ојачају свој идентитет, воле да буду у центру пажње - казао је Милић.

Тврди да је саставни дио људске психе жеља за "улажењем" у туђе животе.

- Бављење више туђим животом, а мање својим некима представља сатисфакцију - закључио је Милић.

Др Неле Карајлић 

Аутобиографија фронтмена групе "Забрањено пушење" Ненада Јанковића, познатијег као др Неле Карајлић, "Фајронт у Сарајеву" за само седам дана распродата је у 20.000 примјерака. Неле је казао да је намјеравао да опише чудан и мистичан свијет који га је окруживао и занос једне генерације која је ушла у рок музику, али је на крају испало да је то прича о његовом неспоразуму са градом у којем је рођен.:

Аутобиографије животиња 

Специфични тренд објављивања биографија и аутобиографија кућних љубимаца започео је 2009. године када се појавила "Me Cheeta". Аутор Џејмс Левер написао је књигу из перспективе остарјеле шимпанзе из филмова о Тарзану. Левер је номинован за књижевну награду "Букер", а роман је продат у 50.000 примјерака. Убрзо је услиједила и биографија "Buvvles: My Secret Diary, From Swaziland to Neverland", заснована на животу шимпанзе Мајкла Џексона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана