Priče o istoriji i budućnosti filmske umjetnosti

Priredila: Mirna Pijetlović
Priče o istoriji i budućnosti filmske umjetnosti

Pale - Premijernim prikazivanjem filma "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića na Palama je, u prisustvu brojnih filmskih umjetnika i studenata iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, svečano otvoren "Filmski kampus", u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.

Otvaranju u utorak uveče prisustvovao je i Koljević koji je rekao da je ovaj projekat inicijalno koncipiran kao film od kojeg je nastala i serija, a za snimanje filma ga je inspirisao lik advokata Rudolfa Cistlera koji je branio članove "Mlade Bosne" na suđenju nakon Sarajevskog atentata.

- To je zaboravljeni istorijski lik, a predstavlja jednu vrstu moralne vertikale i izuzetka u ljudskom pogledu jer je to bio čovek spreman da za svoja uverenja stavi sve na kocku, pa i sopstveni život - naveo je Koljević i dodao da ga u ovoj fazi stvaralaštva zanimaju pozitivni primjeri iz stvarnosti i istorije koji predstavljaju moralne uzore, jer je vrijeme u kome živimo upravo suprotno.

Koljević je naglasio da je "Filmski kampus" lijepa prilika za okupljanje studenata iz različitih filmskih škola kojima je održao i predavanje o filmskoj dramaturgiji i nekim izvorima filmske dramaturgije, te savremenom trenutku u njenom razvoju.

- Za studente je najvažnije da pričaju priče o stvarima koje ih se tiču i da svoje priče artikulišu na način koji će biti univerzalno razumljiv širom sveta - istakao je Koljević.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević rekao je da je ovo peti "Filmski kampus" koji će biti edukativnog karaktera, jer mu prisustvuju i profesori i studenti.

On kaže da će u okviru revijalnog filmskog programa, koji će tokom "Kampusa" biti upriličen u Kulturnom centru Pale, biti prikazani igrani i dokumentarni filmovi ovogodišnjih učesnika "Kampusa".

Osim Koljevića, na "Kampusu" su prisutni i istaknuti filmski i pozorišni reditelj, scenarista, pisac, profesor univerziteta Boro Drašković, direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović, viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović, profesor Nikola Lorencin, filmski i televizijski reditelj Dragan M. Ćirjanić, urednik Dokumentarne redakcije RTS-a, filmski i televizijsku reditelj Slavko Milanović, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu i docent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Draško Gajić.

- Ljudi iz Kinoteke Republike Srpske napravili su pravi korak kada su prije pet godina odlučili da prikazivanje filmova povežu sa još nekim elementima, tako da ove godine imamo ozbiljne autore koji će govoriti mladim ljudima o ozbiljnim aspektima kinematografije i o tome kako je počeo film u BiH i Srbiji - rekao je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Peti "Filmski kampus" trajaće do 30. maja, a generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Program se održava uz podršku Jugoslovenske kinoteke iz Beograda i Kulturnog centra Pale.

Edukacija

U okviru radnog dijela "Kampusa", pored stručnog predavanja režisera Srđana Koljevića, studenti su u srijedu imali priliku da poslušaju izlaganje upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke u Beogradu Aleksandra Erdeljanovića koji je prezentovao temu "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu (1914-1918)" uz projekciju vrijednih arhivskih dokumenata koji ilustruju izlaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana