Priča o hrab rosti i na fotografijama

Radmila Đević
Priča o hrab rosti i na fotografijama

Foča - "Nemojte nas zaboraviti", zapisao je velikim slovima u svoj ratni dnevnik srpski oficir i dobrovoljac u Prvom svjetskom ratu Milan Vakanjac. Pod istim nazivom u Muzeju "Stara Hercegovina" u četvrtak uveče otvorena je izložba na kojoj je kroz 59 fotografija predstavljeno stvaralaštvo dvojice učesnika Velikog rata - fotografa Riste Marjanovića i slikara Vase Eškićevića.

Otvarajući izložbu načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da ona govori o srpskom učešću u Velikom ratu, srpskoj hrabrosti i borbenosti.

- Ovo je zapravo priča o tome kako je srpski narod uspio u vremenima koja su bila surova i teška da očuva svoj živalj i da se digne iz mrtvih - rekao je Mašić.

Izložba je prošle godine otvorena prvi put u Galeriji SANU u Beogradu povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, a zajednički su je realizovali Muzej grada Novog Sada, Vojni muzej i Narodni muzej u Šapcu.

Svojevrsna slikovnica Velikog rata posvećena ratnim dobrovoljcima bogata je fotografijama prvog ratnog fotoreportera Riste Marjanovića, rođenog Šapčanina, koji se na poziv srpske vlade na početku rata vraća iz Pariza u Srbiju kao zvanični fotoreporter Vrhovne komande srpske vojske, kao i slikama Vase Eškićevića, kojeg su nacionalni ideali doveli u Srbiju iz Rusije na početku rata.

Kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković rekao je da Marjanović i Eškićević sa svojim fotografijama i slikama predstavljaju neprocjenljivu dokumentarnu vrijednost.

- Upravo ovi Marjanovićevi radovi bili su predstavljeni u Francuskoj na Velikoj savezničkoj izložbi 1916. godine, zatim 1917. u Londonu, pa u Njujorku i kada je svu tu misiju obavio, vratio se na Solunski front i zabilježio posljednju fazu probijanja fronta i ulaska srpske vojske u Beograd i Novi Sad - ispričao je Stanković, koji je i autor izložbe.

Izložba, na kojoj je kroz fotopisanje ratnih dobrovoljaca ovjekovječena srpska istorija i tok Velikog rata, u Foči će biti otvorena do kraja jula.

Očuvanje

Prema riječima Marka Bingulca, direktora Narodnog muzeja iz Šapca, "Srpska ilustrovana istorija Velikog rata" do sada je obišla brojne gradove širom Srbije i Srpske, a u Foči se zaustavila s ciljem da srpski narod sa obje strane Drine očuva svoj jedinstveni kulturni i duhovni prostor i identitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana