Прича о храб рости и на фотографијама

Радмила Ђевић
Прича о храб рости и на фотографијама

Фоча - "Немојте нас заборавити", записао је великим словима у свој ратни дневник српски официр и добровољац у Првом свјетском рату Милан Вакањац. Под истим називом у Музеју "Стара Херцеговина" у четвртак увече отворена је изложба на којој је кроз 59 фотографија представљено стваралаштво двојице учесника Великог рата - фотографа Ристе Марјановића и сликара Васе Ешкићевића.

Отварајући изложбу начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да она говори о српском учешћу у Великом рату, српској храбрости и борбености.

- Ово је заправо прича о томе како је српски народ успио у временима која су била сурова и тешка да очува свој живаљ и да се дигне из мртвих - рекао је Машић.

Изложба је прошле године отворена први пут у Галерији САНУ у Београду поводом стогодишњице од почетка Првог свјетског рата, а заједнички су је реализовали Музеј града Новог Сада, Војни музеј и Народни музеј у Шапцу.

Својеврсна сликовница Великог рата посвећена ратним добровољцима богата је фотографијама првог ратног фоторепортера Ристе Марјановића, рођеног Шапчанина, који се на позив српске владе на почетку рата враћа из Париза у Србију као званични фоторепортер Врховне команде српске војске, као и сликама Васе Ешкићевића, којег су национални идеали довели у Србију из Русије на почетку рата.

Кустос и историчар Народног музеја у Шапцу Бранислав Станковић рекао је да Марјановић и Ешкићевић са својим фотографијама и сликама представљају непроцјенљиву документарну вриједност.

- Управо ови Марјановићеви радови били су представљени у Француској на Великој савезничкој изложби 1916. године, затим 1917. у Лондону, па у Њујорку и када је сву ту мисију обавио, вратио се на Солунски фронт и забиљежио посљедњу фазу пробијања фронта и уласка српске војске у Београд и Нови Сад - испричао је Станковић, који је и аутор изложбе.

Изложба, на којој је кроз фотописање ратних добровољаца овјековјечена српска историја и ток Великог рата, у Фочи ће бити отворена до краја јула.

Очување

Према ријечима Марка Бингулца, директора Народног музеја из Шапца, "Српска илустрована историја Великог рата" до сада је обишла бројне градове широм Србије и Српске, а у Фочи се зауставила с циљем да српски народ са обје стране Дрине очува свој јединствени културни и духовни простор и идентитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана