Priča iz Srpske na Kosančićevom vencu

A. M.
Priča iz Srpske na Kosančićevom vencu

Beograd - Književnik iz Republike Srpske Berislav Blagojević nastupio je na večeri Međunarodne književne kolonije Tršić, na Kosančićevom vencu u Beogradu,

On je na mjestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije, u utorak uveče pročitao pripovijetku, koja, kako je rekao,"govori o biblioteci, ali zapravo o sudbini nas na granici".

Ovo djelo posvetio je rodnom gradu Brodu. Svoje pjesme i pripovijetke čitali su i ostali učesnici kolonije - Mira Duškova iz Bugarske, Kajoko Jamasaki iz Japana, Miloš Đuđević iz Hrvatske, Nenad Jovanović iz Srbije i Đulijano Ćeri iz Italije.

Predsjednik Srpskog književnog društva, koje je organizovalo koloniju, Vule Žurić, rekao je da je prostor na kome je nekada stajala Narodna biblioteka Srbije odabran za književno veče zbog specifičnog ambijenta.

- Na ovom mjestu treba pisati i čitati. Tako će valjda jednog dana ovo zaista postati spomenik opomene. Sa jedne strane svima onima, koji misle da mogu da sruše jednu kulturu tako što će srušiti biblioteku, a nama da znamo da kulturu ne čine zgrade, pa čak možda ni knjige, nego da je čini naš jezik i da prije svega njega ne smijemo da izgubimo - istakao  je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana