Presjek savremene vizuelne scene za jubilej Muzeja savremene umjetnosti

Mirna Pijetlović
Presjek savremene vizuelne scene za jubilej Muzeja savremene umjetnosti

Banjaluka - Kreativni tim Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci ovih danas vrijedno radi na autorskom projektu - izložbi "Contemrpory Thesaurus ", kojom će u srijedu, 10. februara, u 19 časova obilježiti značajan jubilej, 45 godina od osnivanja institucije.

Izložba je osmišljena kao novi presjek savremene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj i bavi se aktuelnim pojavama, medijskim osobenostima i teorijskom genezom savremene umjetničke scene tokom posljednjih godina.

Koncepcijska osnova izložbe na poseban i inovativan način povezana je sa izgubljenim crtežima Ismara Mujezinovića, koji su činili integralni dio spomeničke cjeline, umjetnika Antuna Augustinčića, posvećene palim Krajišnicima na Banj brdu, popularnoj rekreativnoj zoni grada Banjaluke.

- Koncept izložbe osmislila je kustos Žana Vukičević, a bazira se na pojmu tezaurus (lat. thesaurus), koji se u muzeologiji odnosi na proces prikupljanja i formiranja muzejskih zbirki čineći njihovo misaono i spoznajno utemeljenje - najavili su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

" Contemrpory Thesaurus " je rezultat prepoznavanja vrijednosti savremenih umjetničkih pojava i potrebe za njihovim trajanjem na umjetničkoj sceni ovog prostora.

Izložbom su obuhvaćena djela 10 autora (Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Nikola Kekerović, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić i grupa Tač.ka), koji su svojim aktivnim i intenzivnim prisustvom na savremenoj sceni ovog prostora detektovani kao njeni vodeći nosioci.

Postavka će nakon Banjaluke biti predstavljena krajem maja i novosadskoj publici u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a početkom sljedeće godine u Kulturnom centru Beograda.

- Dan muzeja je odlična prilika da budu promovisani i zaokruženi rezultati u protekloj godini, koji će biti promovisani u vidu publikacije 'Inventura 2015', koja pruža potpuni uvid u bogatu programsku aktivnost Muzeja u protekloj godini - istakli zu iz muzeja.

Novi Sajt

- Povodom obilježavanja jubileja u Muzeju savremene umjetnosti RS biće otvorena za javnost i nova interaktivna vizuelna platforma njnjnj.msurs.net realizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH. Aktiviranje nove veb stranice, pored toga što donosi pregled aktivnosti MSURS u posljednjih nekoliko godina, omogućava i nove vidove komunikacije sa publikom, umrežavanje na lokalnom i regionalnom nivou - rekli su iz MSURS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana