Prenošenje znanja naša obaveza

Aleksandra Madžar
Prenošenje znanja naša obaveza

Banjaluka - Bezgranična sreća i iskonsko ispunjenje duše, odgovornost i ponos, samo su neka od osjećanja koja se prepliću u glumcima koji svoje iskustvo prenose na mlade talente željne života na pozorišnim daskama.

Glumci. U ovu jednu riječ stane bezbroj različitih likova koji su snagom svog talenta oživjeli na sceni i publiku doveli do smijeha, suza, zbunjenosti, ali u isto vrijeme bili odlični mentori mališanima koji žele da krenu misterioznim putevima teatra.

Glumica Nikolina Jelisavac, koja je mnogo puta pokazala svoju glumačku moć na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, ove godine prvi put se našla u ulozi umjetnika mentora. Iako je skromno objasnila da su joj obje riječi, mentor i umjetnik, zvučne i ogromne, te da iz poštovanja prema ljudima koji su ostavili značajan trag i u dalekoj i u bliskoj budućnosti, ona ne može sebe nazvati tako, predano je radila sa grupom najmlađih polaznika Studija "Jazavac".

- To je za mene izuzetno odgovoran i ozbiljan posao. Prenositi znanja i iskustva, iz raznih oblasti i profesija, na mlade s ciljem kvalitativnog napretka, jeste naša društvena obaveza. Nekada je to čisto ljudska potreba, da ljubav koju ti gajiš prema nekoj umjetnosti ili nauci preneseš drugima i na taj način se ona širi i njeguje dalje - objasnila je Jelisavac.

Ono što je najdragocjenije u radu sa djecom, kako je rekla, je teško opisati.

- Prepliću se mnoge stvari. Njihova otvorenost, spontanost, uživanje, zdrav osmijeh i na kraju radost kada smo vidjeli plodove našeg rada. Ono što mi je bilo jako važno jesu momenti u kojima su oni bili moji predavači. To je bila neprocjenjiva razmjena - istakla je ona.

Edukaciji mladih nesebično je od 2000. godine posvećena glumica Slađana Zrnić, koja je tokom svog rada predavala u Njemačkoj i cijeloj BiH.

- Osnovala sam sa profesorom Sanelom Vidović, prije deset godina Amatersku trupu "Milenijum" iz Srpca, a krajem avgusta nas očekuje sedma premijera "I djevojčice igraju fudbal" Đurđe Lili-Horvat. Takođe, prije četiri godine zajedno sa koleginicom glumicom Draganom Marić pokrenula sam Studio "Jazavac" - podsjetila je Zrnićeva.

Činjenica da su kroz časove glume djeca na neki način zaštićena od loših uticaja ulice i raznih stresnih situacija, za ovu glumicu predstavlja zadovoljstvo.

- Naučite ih da se igraju, jer danas djeca nemaju ta interesovanja. Imaju ih, ali na potpuno drugačijem nivou. Radom sa mladim ljudima stvaramo kvalitetnu publiku i omogućavamo djeci koja se izdvajaju talentom da još više napreduju i u budućnosti postanu naše profesionalne kolege - kazala je Zrnićeva.

Za glumca Velimira Blanića, koji od 2006. godine radi kao asistent na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, prenošenje iskustva na studente je jedini smisao pedagogije.

- Znanje ne treba čuvati, ni kriti od drugih, jer ako pedagog nema potrebu da svog učenika učini boljim od sebe samog, onda nije pravi pedagog - naglasio je Blanić.

On se takođe ove godine priključio kreativnom timu Studija "Jazavac", pa tako kaže da ima čast da radi i sa najmlađim zaljubljenicima u pozorišnu umjetnost.

- Najdragocjeniji je osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti nakon uspješno ostvarenog projekta i sreće koja se nevjerovatno brzo širi i osvaja sve prisutne. Pored toliko sveprisutnog nezadovoljstva u narodu, ja pripadam onoj kategoriji koja je našla svoje mjesto pod suncem i ne pada mi na pamet da se sklanjam u neki hlad i da odmaram od sreće. Primijetićete da sam više puta spomenuo termin sreće. To nije slučajno - naglasio je Blanić.

Đorđević

Sa polaznicima Studija "Jazavac" uspješno je radio i glumac Vladimir Đorđević.

- Najdragocenije u mom dosadašnjem radu su emocije i iskustva koja oni meni pružaju kroz svaki primetni rezultat postignut tokom naše saradnje i druženja - rekao je Đorđević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana