Преминуо писац Јован Радуловић

Танјуг
Преминуо писац Јован Радуловић

Познати српски књижевник, романсијер, драмски писац Јован Радуловић преминуо је у петак послије дуге и тешке болести у 67. години у Београду.

Радуловић је аутор и књига приповједака "Даље од олтара", "Идеалан плац", романа "Браћа по матери", "Прошао живот", "Од Огњене до Благе Марије", ТВ драме "Вучари Доње и Горње Полаче", путописних есеја "По српској Далмацији".


За ова и друга дијела добио је многобројне награде, међу којима су Октобарска награда града Београда, Андрићева награда, "Исидора Секулић", "Бора Станковић", "Бранко Ћопић", "Златни сунцокрет", "Петар Кочић"...

Најширој јавности остаће познат по драми "Голубњача" и роману "Браћа по матери".

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа породици преминулог књижевника.

"Јован Радуловић је, у књижевности и животу, пратио удес српског народа свога завичајног краја у Далмацији и Крајини", наводи Вукосављевић.

"Никад допричану причу о беспримерном страдању у Другом светском рату, за време злочиначке Независне Државе Хрватске, посредовао је широј јавности кроз прозу и драму "Голубњача", књижевно одговорно и грађански храбро, али се није на томе зауставио, као што ни страдање његовог народа није стало", указао је Вукосављевић.

И о изгону деведесетих оставио је снажно књижевно свједочанство. Српског народа у тим крајевима готово да више нема, али ће будући читаоци о њему поуздано сазнавати из дијела Јована Радуловића.

"Отишао је прерано, међу своје велике књижевне земљаке Матавуља, Ћипика и Десницу", написао је Вукосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана