Преминуо Душан Макавејев

Глас Српске
Преминуо Душан Макавејев

Београд - Познати српски режисер Душан Макавејев преминуо је јутрос у Београду у 87. години, јавили су београдски медији. Макавејев је рођен 13. октобра 1932. године у Београду, а родитељи су му били Сергије Макавејев и Јелка рођена Бојкић, прва жена дипломирани ветеринар у Југославији.

Дипломирао је психологију на Филозофском факултету у Београду.

Макавејев је један од оснивача филмског црног таласа и аутор филмова "Парада" из 1962, "Човек није тица", "Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ", "Невиност без заштите", "Недостаје ми Соња Хени", те "Горила се купа у подне" из 1993. године.

Његов филм "Мистерије организма" из 1971. године, представља посвету недовољно признатом психологу-револуционару Вилхелму Рајху.

Бавио се писањем за многе часописе и био уредник листова "Студент", Књижевне новине и "Данас", а имао је запажену улогу у студентским демонстрацијама 1968. године.

Добитник је великог броја домаћих и страних награда, међу којима су: Октобарска награда Београда, Сребрни медвед у Берлину, Сребрна арена у Пули, Луис Буњуел у Кану, Сребрни Хјуго у Чикагу, Златно доба Белгијске краљевске кинотеке, "филмска легенда" коју додјељује фестивал Филмова југоисточне Европе са сједиштем у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана