Преминула глумица Радмила Андрић

Преминула глумица Радмила Андрић 21.11.2018 18:25 | Срна

Београд - Првакиња Југословенског драмског позоришта Радмила Андрић преминула је данас у Београду у 85. години, саопштено је из овог позоришта.

Радмила Андрић рођена је 17. јула 1934. године у Београду, дипломирала је на београдској Академији за позоришну умјетност, а члан ансамбла Југословенског драмског позоришта постала је 1965. године.

За глумачка остварења и цјелокупни допринос позоришној умјетности добила је велики број награда, попут Октобарске награде града Београда и награде на фестивалу “Октобарски дани” у Сарајеву.

Добитник је Седмојулске награда 1990. године, а 2008. године добила је посебно признање Владе Србије за врхунски допринос националној култури.

Златну арену на Фестивалу у Пули освојила је 1969. године, улогом у филму “Моја страна света”, редитеља Влатка Филиповића.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић упутио је саучеће породици, колегама и поштоваоцима умјетности ове глумице.

“У златно доба послератног београдског театра Радмила Андрић је била глумачка појава најфиније изражајности, износила је сложене и сензибилне женске ликове светског репертоара”, навео је Вукосављевић.

Радмила Андрић биће сахрањена у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у сриједу, 28. новембра, у 14.30 часова, а комеморација ће бити истог дана у 12.00 часова у Југословенском драмском позоришту.



© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица