Premijera Paname zavrtjela traku

Priredila: Mirna Pijetlović
Premijera Paname zavrtjela traku

Novi Sad - Internacionalni filmski festival "Sinema siti", koji se ove godine održava osmi put, otvoren je u ponedjeljak uveče u Novom Sadu, nakon čega je održana i premijera domaćeg filma "Panama" Pavla Vučkovića.

Ideja novosadskog festivala da posebnu pažnju posveti debitantskim ostvarenjima domaćih, ali i autora iz cijelog svijeta se nastavlja. Za takmičarski program "Nacionalna klasa" odabrano je ukupno 12 filmova, između ostalih "Enklava" Gorana Radovanovića, "Isceljenje" Ivana Jovića, "Ničije dete" Vuka Ršumovića, "Off" Predraga Stojića, te "Otvoreni kavez" Siniše Galića.

- Podrška mladim autorima je enormno važna. Tada vam treba da vas neko pogura. Kada nemate ništa, kada nemate budžet, ekipu, ništa sem dobre ideje koju želite da pretvorite u film. Mislim da upravo to radi ovaj festival već dugo, a da je ove godine našao još jasniji i čvršći fokus - istakao je reditelj i selektor "Sinema sitija" Miloš Pušić.

Ovogodišnji festival održava se pod sloganom "Na pravom mestu i u pravo vreme", a tokom sedam dana koliko traje festival (do 5. jula) publici će biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja. 

Za razliku od prethodnih, osmi "Sinema siti" se održava na novoj lokaciji - u Kineskoj četvrti i Limanskom parku u Novom Sadu, a festivalski prostor je podijeljen u šest festivalskih zona u kojima će biti prikazivani filmovi u šest različitih selekcija. 

Takmičarske selekcije su: "Nacionalna klasa", "Fresh Danube films " i "Up to 10000 bucks", a revijalne: "360 stepeni", "Planet rock" i "Respect to first films". 

Još jedan razlog da posjetite "Sinema siti" je i film o kultnom autoru Slobodanu Tišmi. Ime Slobodana Tišme nije moglo da vam promakne ako ste makar malo marili za avangardu u umjetnosti, ako ste ispratili novi talas i kultne novosadske grupe "Lunu" i "La Stradu".

Sasvim zasluženo, Tišma je dobio svoj film. Poželjela je da dokumentuje njegov rad Brankica Drašković, koja je autorka brojnih dokumentarnih filmova, a između ostalog, radila je i muzičke dokumentarce o rok grupama "Boje" i "Obojeni Program".

Prateći program

Programski koncept festivala, osim projekcija filmova, razgovora sa gostima o budućnosti kinematografije, predviđa i koncerte na kraju dana. U ponedjeljak uveče su tako poslije filmova nastupili "Jarboli" i "Darkvud dab", a publiku u narednim danima festivala očekuje još mnogo dobre muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana