Премијера Панаме завртјела траку

Приредила: Мирна Пијетловић
Премијера Панаме завртјела траку

Нови Сад - Интернационални филмски фестивал "Синема сити", који се ове године одржава осми пут, отворен је у понедјељак увече у Новом Саду, након чега је одржана и премијера домаћег филма "Панама" Павла Вучковића.

Идеја новосадског фестивала да посебну пажњу посвети дебитантским остварењима домаћих, али и аутора из цијелог свијета се наставља. За такмичарски програм "Национална класа" одабрано је укупно 12 филмова, између осталих "Енклава" Горана Радовановића, "Исцељење" Ивана Јовића, "Ничије дете" Вука Ршумовића, "Off" Предрага Стојића, те "Отворени кавез" Синише Галића.

- Подршка младим ауторима је енормно важна. Тада вам треба да вас неко погура. Када немате ништа, када немате буџет, екипу, ништа сем добре идеје коју желите да претворите у филм. Мислим да управо то ради овај фестивал већ дуго, а да је ове године нашао још јаснији и чвршћи фокус - истакао је редитељ и селектор "Синема ситија" Милош Пушић.

Овогодишњи фестивал одржава се под слоганом "На правом месту и у право време", а током седам дана колико траје фестивал (до 5. јула) публици ће бити представљено 70 филмских остварења. 

За разлику од претходних, осми "Синема сити" се одржава на новој локацији - у Кинеској четврти и Лиманском парку у Новом Саду, а фестивалски простор је подијељен у шест фестивалских зона у којима ће бити приказивани филмови у шест различитих селекција. 

Такмичарске селекције су: "Национална класа", "Fresh Danube films " и "Up to 10000 bucks", а ревијалне: "360 степени", "Planet rock" и "Respect to first films". 

Још један разлог да посјетите "Синема сити" је и филм о култном аутору Слободану Тишми. Име Слободана Тишме није могло да вам промакне ако сте макар мало марили за авангарду у умјетности, ако сте испратили нови талас и култне новосадске групе "Луну" и "Ла Страду".

Сасвим заслужено, Тишма је добио свој филм. Пожељела је да документује његов рад Бранкица Драшковић, која је ауторка бројних документарних филмова, а између осталог, радила је и музичке документарце о рок групама "Боје" и "Обојени Програм".

Пратећи програм

Програмски концепт фестивала, осим пројекција филмова, разговора са гостима о будућности кинематографије, предвиђа и концерте на крају дана. У понедјељак увече су тако послије филмова наступили "Јарболи" и "Дарквуд даб", а публику у наредним данима фестивала очекује још много добре музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана