Prekinut rast građevinarstva

Marijana Miljić
Prekinut rast građevinarstva

Banjaluka - Trend rasta obima radova u građevinarstvu RS u prethodne tri godine prekinut je u prvom kvartalu ove godine, u kojem je zabilježen pad od 3,6 odsto u odnosu na isti period lani.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, taj pad je još veći, ako se uporedi sa krajem prošle godine i dostiže 8,2 odsto.

Padu aktivnosti građevinskog sektora najviše je doprinijela visokogradnja, gdje je evidentiran minus od čak 12 odsto. U oblasti niskogradnje taj pad je bio neznatan i iznosio je 0,1 odsto.

Predsjednik Privredne komore RS i direktor građevinskog preduzeća "Krajina" iz Banjaluke Borko Đurić kaže da su okosnicu razvoja građevinarstva u prethodnom periodu predstavljali krupni infrastrukturni projekti.

- Neki od tih projekata su završeni, a realizacija drugih je pri kraju i to je najviše uticalo na pad obima građevinskih radova u RS. Od krupnih građevinskih projekata u posljednje vrijeme ostala je samo izgradnja autoputa Banjaluka - Doboj - kazao je Đurić.

Stanogradnja, prema Đurićevim riječima, ne može imati veliki uticaj na ukupan obim građevinskih radova.

- Iako statistika pokazuje pad, moj utisak je da se ove godine situacija u stanogradnji nije mnogo promijenila u odnosu na prethodnu godinu. Tražnja za nekretninama je zadržana na skoro istom nivou kao i prethodne tri godine - istakao je Đurić.

Zamjenik direktora građevinske firme "Tekton" iz Banjaluke Davorin Gajić ističe, međutim, da je došlo do pada tražnje na tržištu nekretnina.

- To je posebno izraženo kada je riječ o poslovnim objektima. Taj pad je glavni razlog smanjenja obima građevinskih radova. Vremenske prilike su nam išle na ruku, ali više jednostavno nemamo kome da gradimo zgrade. Sve je manje onih koji se odlučuju da kupe nekretninu. Rijetki su oni koji u današnje vrijeme uspiju dobiti kredit i kupiti stan - naveo je Gajić i dodao su među rijetkim kupcima stanova mladi bračni parovi koji dobiju povoljne kredite Investiciono-razvojne banke RS.

Gajić naglašava da velike infrastrukturne investicije održavaju građevinarstvo na nogama i da bi bez njih stope pada u ovom sektoru bile još dramatičnije.

Godina Pad/rast

2012. -7,9%

2013. +0,8%

2014. +7,4%

2015. +3%

-3,6% - obim radova u građevinarstvu

-12 - obim radova u visokogradnji

-0,1% - obim radova u niskogradnji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana